Han sommarjobbar på Siemens

Hans sommarjobb går ut på att kontrollväga skovlar till turbintillverkningen på Siemens. Viktor Eriksson ser till att det blir så lite vibration som möjligt i turbinen.

Kontrollväger. Viktor Eriksson jobbar på kontroll- och mätavdelningen på Siemens. Han kontrollväger skovlar innan de skickas vidare till monteringen.

Kontrollväger. Viktor Eriksson jobbar på kontroll- och mätavdelningen på Siemens. Han kontrollväger skovlar innan de skickas vidare till monteringen.

Foto: Karolina Wiborn

FINSPÅNG2015-07-23 07:00

Viktor Eriksson har fått sommarjobb på kontroll- och mätavdelningen på Siemens. Han kontrollväger olika skovlar innan de skickas vidare till verkstaden.

– Jag trivs, det är bra arbetskamrater och det har gått ganska fort att komma in i arbetet, säger han.

Skovlarna är de drivblad som sitter på rotorn i turbinen. De pressar fram och ihop luften, vilket gör att energi skapas. Viktors jobb går ut på att väga alla skovlarna, föra in deras ID och vikt i ett program i datorn, som sedan räknar ut var på rotorn de bör sitta.

– Vi kontrollväger dem så att det ska bli så jämt som möjligt. Det är för att få en balans och att det ska bli så lite vibration som möjligt i rotorn.

Sedan markerar han på varje skovel var den ska sitta, innan han skickar dem vidare till monteringen. Den minsta väger ungefär 27 gram och den största över tre kilo. Viktskillnaden mellan två skovlar kan röra sig om tiondels gram.

Viktor är född och uppvuxen i Finspång, men har sedan två år tillbaka flyttat till Linköping för att studera till civilingenjör i energi, miljö och management. Men vad han vill göra om tre år när han är klar, vet han inte.

– Jag trivs väldigt bra med studentlivet. Det är en bred utbildning och jag kommer att rikta in mig senare. Jag hade kunnat jobba här, men jag vet inte om jag vill bo i Finspång.

På avdelningen jobbar det i vanliga fall fem personer, men nu i semestertider kommer Viktor att vara ensam ett par veckor, trots det känner han inte någon tidspress.

– Jag kommer att ha att göra, men jag vet vad som ska göras. Jag kan jobba på i egen takt. Ibland kommer det något som har prio ett, om det är något som varit trasigt och då behöver jag ta det först. Men det är bättre att det blir bra gjort än att det går snabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om