Han röjer upp efter stormen som fällde träd efter träd

Nedfallna träd över hus, lyktstolpar och gång- och cykelvägar. Arbetet med att röja, rensa upp och säkra platser efter stormvädret pågår för fullt.

Christer Rosenqvist tittar upp på den stora granen som fälldes vid Hårstorpsområdet under torsdagseftermiddagen.

Christer Rosenqvist tittar upp på den stora granen som fälldes vid Hårstorpsområdet under torsdagseftermiddagen.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2022-01-30 12:30

Ovädret med mycket kraftiga vindar ställde till stora problem under natten till den 17 januari. Massor av träd blåste ner vid olika platser i Finspång. Räddningstjänsten plockade bort ett 50-tal träd från vägar i kommunen, enbart under den natten. Därefter har det varit arbetsmarknadsenhetens ansvar att röja bort nedfallna träd på kommunens mark, i tätorten med omnejd. 

Det arbetet har pågått sedan dess.

undefined
Röjningsarbetet vid Hårstorp pågick under torsdagen.

– Vi prioriterar ärenden som bedöms som riskfyllda, dessa ser vi över direkt, säger Joakim Joge, trafikingenjör i Finspångs kommun.

Christer Rosenqvist, arbetsledare vid arbetsmarknadsenheten, berättar att de har haft fullt upp sedan stormen.

– Vi har varit på en hel del otäcka jobb som skulle ha kunnat gå riktigt illa. Bland annat en stor tall som lutade mot ett hus på Blåbärsstigen, där vi fick använda vinsch för att få bort trädet. I Bruksparken föll ett stort träd över en lyktstolpe som klövs, säger Christer Rosenqvist.

undefined
Christer har haft fullt upp med röjningsjobb efter stormen.

Träd som fallit vid skolor, gång- och cykelvägar, vandringsleder som exempelvis Mäselnleden, och i Vibjörnsparken är fler exempel på arbetsuppgifter som behövts utföras.

– Träd kan gå av på mitten eller vid roten och de kan fastna på konstiga ställen. Vi har fått många anmälda ärenden, men det är mycket som inte anmäls, men som vi hittar och röjer upp ändå.

undefined
Christer Rosenqvist i samspråk med Kristoffer Ohlsson från Sylwins åkeri, som transporterade bort trädet med traktor.

En stor sälg på gång- och cykelbanan vid vattentornet vid Linköpingsvägen och en gran vid cykelbanan vid Älgvägen vid Hårstorp är andra röjningsjobb som betats av.

undefined
En stor gran vid Hjortvägen och Älgvägen fälldes.

Vad är det svåraste med ert arbete?

– Att det kan vara direkt livsfarligt. Träd kan luta åt ett håll och ibland kommer vi inte åt med våra maskiner. När det handlar om stormar försöker vi alltid att ta de mest akuta jobben först, säger Christer Rosenqvist.

undefined
Granen har fällts och transporterades sedan bort med hjälp av traktor.

Mycket tid går åt till att åka runt och titta efter nedfallna träd.

– Vi brukar alltid ta svängen från Finspång till Hällestad. Det brukar ligga en del träd vid cykelbanan, men den här gången var det bara en stor asp som hittades. Vi prioriterar platser där framkomligheten snabbt behöver förbättras.

undefined
Det har varit många ärenden att ta hand om för Christer och hans mannar.

Arbetet har snart pågått i två veckor och kommer att fortsätta under den närmaste tiden.

– Jag räknar med att vi kommer att få röja upp efter stormen åtminstone under nästa vecka med. Vi ansvarar för allt som gäller kommunens mark och det finns ytterligare en del områden som ska ses över om det behöver göras några åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!