Han har kläm på vad som är typiskt svenskt
Fem saker är typiskt svenska. En är vårt formella drag.- Vi lägger ner oerhört mycket arbete på våra hem, inte oss själva i första hand. Om gardinuppsättning vore en olympisk gren skulle Sverige ta alla tre medaljplaceringar plus övriga poängplatser, sa historikern på Linköpings universitet, Kalle Bäck.
Historikern Kalle Bäck pratade snabbt och mycket om vad som är typiskt svenskt. Han lockade fram många skratt hos Brukspensionärerna i Finspång. FOTO:TITTI OLOVSSON
Foto:
Snabbprataren Bäck lockade fram fnissningar, kluckanden och skratt bland åhörarna. Till grund för hans framförande låg vad andra tycker är typiskt svenskt, nämligen invandrare, utländska diplomater och journalister som vistats i Sverige en längre tid. Utifrån deras tyckanden gav Bäck sina exempel på hur svenskar agerar och reagerar.
Svenskarna är moderna, effektiva och rationella, men utan kulturell bakgrund. Eller?
Mera lågmält
- Har Sverige en nationell identitet? Ja, fram till 1900-talet hade vi det. Sedan kom fascism och nazism och gjorde att vi kom i vanrykte. Jag hävdar att det är livsfarligt att säga att vi är lika. Vi är olika och därför behöver båda könen varandra. Man kan vara olika och ändå jämlika, ansåg Kalle Bäck.
Norge och Frankrike är exempel på länder som har stort engagemang på sin nationaldag.
- 6 juni i Sverige är det inte mycket fjong i. Matjesill och midsommar och kräftpremiär och augusti är annat. Vår nationella identitet manifesteras lite mera lågmält, sa Kalle Bäck.
Fem saker
Han påpekade att kulturer visst kan krocka. Och det beror på att kulturen inte sitter i hjärnan utan i ryggmärgen. Hans fem exempel på vad som är entydigt svenskt plockade han fram:
1) en skarp gräns mellan arbets- och det offentliga livet mot det privata livet.
2) vårt formella drag. Hos en svensk rusar man bara inte in. Det krävs förberedelser även för en lite fest. Och svenskarna ägnar inte så mycket utrymme åt sig själva, men lägger ner oerhört mycket arbete på sina hem.
3) återhållsamhet i känslor.
- Vi är inte känslokalla, men kan behärska oss. Det är bara vid två tillfällen vi bryter behärskningen och det är när vi inte är nyktra och i idrottssammanhang, poängterade Kalle Bäck.
4) konfliktundvikande.
- Vi pratar inte bara om väder och vind. Vi kan prata mycket om familjeplanering, äktenskapsproblem och sociala problem. Men vi sätter oss inte i konflikter som italienare, fransmän och greker gör.
5) den svenska planeringsfilosofin.
- När det gäller blanketter och byråkrati är Sverige inte alls värst. Österrike, Polen och även USA ligger före. Men våra planerare har en auktoritet som gör att vi lyder och gör som de säger.