Han har förlorat flest partikamrater
Allt fler politiker i Finspång väljer att fullfölja sina uppdrag i kommunfullmäktige. Men bland kristdemokraterna har alla toppkandidater från förra valet hoppat av.
Foto: okänd
Det parti som sticker ut mest är Kristdemokraterna. Här lämnade samtliga tre ordinarie ledamöter fullmäktige under de två första åren. Flytt till andra orter och tidsbrist uppges ligga bakom avhoppen.Partiets gruppledare, Leif Jonsson, tror inte att politikerflykten påverkar väljarnas syn på partiet. Däremot kan det få återklang när kandidater listas till årets val.- Hade man vetat att de skulle hoppa av hade vi så klart funderat en gång extra vid nomineringen. Det är likadant nu, de personer vi föreslår till vallistan hoppas och tror vi ska fullfölja perioden, säger han.Ersättaren Aagot Wahlström är en av de kristdemokrater som valde att lämna sitt uppdrag när tiden inte räckte till. Men inför höstens val är hon beredd att ge politiken en ny chans. - Jag finns med på listan och vill väldigt gärna vara med. Har man väl varit med tidigare vet man vad det handlar om. Och nu har jag mer tid, säger hon.Valde studier
Majoriteten av avhoppen har skett bland politiker mellan 40 och 50 år, men även många yngre har gett upp sina platser.Malena Asplind var 20 år när hon röstades in till en ordinarie plats för Centerpartiet. Men efter knappt två år bytte fullmäktiges yngsta ledamot politik mot studier.- Jag är vald av folket och kan jag inte prestera ska jag inte vara där, säger Malena Asplind.Hon ser inte avhoppet som ett svek mot de väljare som lade sin röst på henne. - Nej det tycker jag inte. Man måste minst ha den tiden det tar att läsa in sig på handlingar och gärna hänga med i allt övrigt som händer. Prioriteringar
Socialdemokraternas Göran Karlsson anser däremot att det är viktigt för partiernas trovärdighet att politikerna verkligen stannar på sin post.- Jag tror inte att det är bra gentemot väljarna om ett parti har många avhopp. Vi går ju till val på en särskild lista.Han får medhåll av fullmäktigeveteranen Leif Jonsson, som inte tycker att tidsbrist är ett giltigt skäl att lämna politiken.- Har man tagit ett uppdrag ska man försöka att fullfölja det, man får nog försöka stå ut trots allt. Det handlar om en prioritering under en begränsad period.
Inom parentes avhoppen under förra mandatperioden, 2002-06Socialdemokraterna 8 (15)Moderaterna 5 (6)Kristdemokraterna 4 (1)Vänsterpartiet 3 (4)Centerpartiet 2 (0)Folkpartiet 0 (2)Sammanlagt finns 51 mandat i fullmäktige. Följande personer har lämnat fullmäktige efter valet: Anita Wassholm Karlsson (s), Unto Lehtinen (s), Torbjörn Gustafsson (v), Jenny Pettersten (s), Patrik Ardefeldt (m), Gunnar Nilsson (s), Lilli-Ann Kjellander (s), Ola Palmqvist (kd), Malena Asplind (c) Anna Creutz (c), Lena Gjein (s), Maria Sköld (v), Ann-Helen Karhatsu (v), Ing-Marie Arwidsson (kd), Thommy Falck (s), Åke Henrysson (kd), Johan Jardstål (m), Aagot Wahlström (kd), Fredrik Folkesson (m), Arne Suominen (s), Jan-Erik Andersson (m) och Kerstin Algren (m)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!