Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han ger dig energiråd

Vid årsskiftet höjdes energiskatten, något som kan göra hål i plånboken. Men det finns också andra hål som är viktiga att tänka på - som ozonhål.

Tänk efter det vill energirådgivaren Teodor Hovenberg att vi ska göra. - Och hellre minska förbrukningen än att hitta billigare lösningar.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Tänk efter det vill energirådgivaren Teodor Hovenberg att vi ska göra. - Och hellre minska förbrukningen än att hitta billigare lösningar. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-01-12 06:00
Teodor Hovenberg är vikarierande energirådgivare i Finspång sedan i höstas och han erkänner att de flesta som vill få råd och tips av honom gör det för att få veta hur man förbrukar mindre el för att spara pengar.
- Men det finns faktiskt en del, ungefär fem procent, som frågar om råd för att de vill göra en miljöinsats.
Varje torsdag och fredag finns Teodor på plats i kommunhuset i Finspång för att svara på frågor, men någon större rusch är det inte.
- De flesta ringer, någon i veckan kanske kommer in. Kommunen har inte direkt varit bra på att marknadsföra att det finns en energirådgivare i huset, säger Teodor.

Mycket är gratis
Det är med andra ord i inte så att man bara råkar gå in på hans kontor. När man nu ändå är där vad frågar man om då?
- Många frågar om bidrag, till exempel om man ska byta oljepannan mot något mer miljövänligt. Och så frågar folk såklart hur de kan spara pengar, säger Teodor.
Det finns faktiskt en hel del att göra om man vill spara pengar och få ner förbrukningen för att göra en miljöinsats. Det man kan börja med är också det som är helt gratis.

Snålspolning
- Tänk efter vad du kan göra för att minska förbrukningen som att släcka lampan i rum man inte är i, stänga av tv.n - inte bara knäppa av den med fjärrkontrollen och duscha kortare, säger Teodor.
Ett annan bra sätt som sparar pengar och som inte kostar så mycket är att byta duschmunstycke till ett snålspolande munstycke. Då kan man spara tusenlappar per år.
Tyvärr är det kanske så att man som hyresgäst inte känner att det har någon betydelse om man släcker lampor eller duschar kortare tid, hyran är ändå densamma.
Fast samvetet kanske känns lite lättare. Annars handlar mycket av spartipsen om sånt man kan göra om man bor i eget hus. Som att isolera taket ordentligt.
- Mellan 40 och 50 millimeter mineralull eller liknande ska det vara. Väggarna är inte lika viktiga, de kan man isolera i samband med att man renoverar huset, tycker Teodor.
Att sätta in termostater som reglerar värmen är också viktigt.
- Det här huset är en fullständig katastrof, säger Teodor och menar kommunhuset där elementen saknar termostater.
På hur många grader man vill ha termostaterna inställda på är upp till vara och en, men 21 grader i vardagsrummet och 18 grader i sovrummet är rätt lagom.

Trivseltemp
- Man ska ha den temperatur man trivs med, men glöm inte att täta fönster och dörrar och kom ihåg att lämna tio centimeter i överkant så att luften kan cirkulera så att det inte blir fuktskador, säger Teodor.
Långsiktiga besparingar kan man också göra om man byter från olja till något annat uppvärmningssystem i huset.
- Direktverkande el och olja kommer inte att bli billigare. Visserligen är det bara spekulationer från mig, men oljan är ju inte oändlig, säger Teodor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om