Nej, att det skulle handla om att det är för dyrt med två ambulanser i Finspång, som PRO framhöll som orsak till planerna att ta bort en av de två ambulanserna i Finspång i lördagens tidning, dementerar Karl Dingertz bestämt.
- Att flytta en av ambulanserna blir snarare en kostnadsökning för Sirius humanum, menar han.
Nyttjas inte
Orsaken till flyttplanerna är att man vill ha bästa beredskap på rätt ställe. Enligt Sirius humanum nyttjas inte de två ambulanserna, som finns i Finspång på dagtid mellan måndag och fredag, tillräckligt mycket.
- Samtidigt är belastningen hög i Norrköping, så vi har föreslagit att flytta en ambulans dit i stället för att den ska stå stilla i Finspång, säger Karl Dingertz.
Inte sämre
Han menar även att en inflyttning av ambulansen till Norrköping inte behöver betyda att beredskapen i Finspång blir sämre.
- Det blir ingen försämring i patientsäkerheten. När ambulanserna i Finspång är ute på uppdrag skickas redan i dag ambulanser från Norrköping om det behövs, säger han.
Ökad belastning
Att belastningen ökat i Norrköping beror inte på att man tagit bort ambulanser därifrån.
- Antalet ambulanstransporter har ökat mycket de senaste 10-15 åren, säger Karl Dingertz och hänvisar till att befolkningen ökar samtidigt som vi lever allt längre.
- Men antalet ambulanser har inte ökat, fortsätter han.
Omfördela resurser
Sedan två och ett halvt år tillbaka rullar cirka tolv ambulanser från Sirius humanums i Östergötland. Det utgör hälften av alla ambulanser i länet, den andra halvan står Falk för. Man följer landstingets krav och regler och en av dem är att det ska finnas en jämn beredskap i hela länet.
- Vårt uppdrag är att omfördela resurserna dit behovet finns, säger Karl Dingertz.