Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han fick en idé

Man måste våga prova och man ska stjäla bra idéer från andra kommuner. Det anser Peter Kovács (m), kommunalråd i Höganäs. Nu har en av hans idéer stulits. Solweig Stjernvall (m) vill att man inrättar en tjänst som Fixar-Malte i Finspångs kommun, i Höganäs finns den redan.

Peter Kovács (m), kommunalråd i Höganäs, kom på idén att inrätta en tjänst som Fixar-Malte i kommunen och resultatet har blivit lyckat. Nu vill Solweig Stjernvall (m) att Finspång tar efter idén.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Peter Kovács (m), kommunalråd i Höganäs, kom på idén att inrätta en tjänst som Fixar-Malte i kommunen och resultatet har blivit lyckat. Nu vill Solweig Stjernvall (m) att Finspång tar efter idén. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-10-01 06:00
I Höganäs bor cirka 23 000 människor. Det är en borgerligt styrd kommun och Peter Kovács (m) är kommunstyrelsens ordförande. I helgen har han besökt Finspång.
- Jag tycker det är viktigt att åka runt i olika kommuner och ta in nya idéer. Jag tycker man ska stjäla bra idéer från andra kommuner, säger Peter Kovács.
En av hans idéer har nyligen stulits av Solweig Stjernvall, moderat kommunfullmäktigeledamot i Finspång. Som Folkbladet nyligen berättat har hon i en motion till kommunfullmäktige förslagit att en tjänst som Fixar-Malte ska inrättas i kommunen.
- Den har inte tagits upp i fullmäktige än, men jag har fått många positiva kommentarer kring den så jag tror att vi får igenom den, säger Solweig Stjernvall.

Hjälpa äldre
Fixar-Malte ska hjälpa äldre med sysslor i hemmet som kan vara riskabla att utföra. Han finns alltså redan i Höganäs och heter egentligen Malte Larsson. Idén fick Peter Kovács för några år sedan då han var ordförande i socialnämnden. Han började fundera på vad alla pengar inom äldrevården används till.
- En vårdboendeplats kostar en halv miljon kronor per år och rehabplatser är ännu dyrare. En rehabplats får man när man är utskrivningsklar från landstinget, men inte klarar sig i hemmet. Många klarar sedan inte att sköta sig själva i hemmet utan måste flytta till ett vårdboende där en plats kostar 400 000 till 500 000 kronor per år. Jag funderade på varför man hamnar på sjukhus och sedan rehabplats när man är äldre. Den vanligaste orsaken är fallolyckor och åtta, nio av tio fall sker i bostaden, berättar Peter Kovács.
- I snitt kostar en bruten lårbenshals kommunen en miljon kronor. Det är inte en vetenskaplig undersökning jag gjort, men snittet handlar om en miljon kronor och då har vi ändå inte räknat in livskvalitén för de äldre, fortsätter han.
Peter Kovács fann två orsaker till fallolyckor i hemmet. Det ena är dolda faror, exempelvis en mattkant eller en sladd man snubblar över. Det andra är förknippat med att man ska göra något som man inte annars gör, till exempel sätta upp julgardiner.

Bryta isoleringen
Peter Kovács ville göra något åt situationen, förebygga fallolyckorna. Det trycktes upp en broschyr och informerades hos pensionärsföreningar, men inget hände. Peter Kovács blev otålig och kom på idén med en Fixar-Malte.
- Jag sålde in idén och det var ingen som ifrågasatte den eftersom jag kunde presentera de här siffrorna, säger han.
Fixar-Malte startade som ett projekt och Malte Larsson jobbade halvtid från början. Han fungerar som en vaktmästare som de äldre kan ringa till när de behöver hjälp med något i hemmet, byta gardiner eller en säkring till exempel.
- Han har haft fria händer från början. Jag gav honom bara en order: Ha inte brått. Om Stina vill sitta ner och dricka kaffe så gör det. Det finns många som är ensamma och det här handlar också om att hjälpa till att bryta isoleringen, menar Peter Kovács.

Blev succé
Succén var snart ett faktum, Fixar-Maltes telefon går varm. Numera gör han det på heltid och det är inte längre bara ett projekt. När Fixar-Malte är hemma hos någon passar han på att titta om han ser några dolda faror och ber att få åtgärda dem.
- Den här tjänsten är helt gratis, men man får betala för det material som behövs, säger Peter Kovács.
Han understryker att Malte Larsson själv har en stor del i att resultatet blivit så bra som det har. Det handlar helt enkelt om att man lyckats få helt rätt man på rätt plats.

Fallfrakturer minskat
På de tre år som Fixar-Malte har funnits i kommunen har fallfrakturerna minskat med en tredjedel.
- Det har minskat med åtta frakturer och det innebär åtta miljoner kronor. En heltidstjänst för Fixar-Malte och en bil kostar kommunen 500 000 kronor. Det handlar om mycket pengar som vi sparar, men man ska inte bara se allt i pengar, vi har höjt livskvalitén också, påpekar Peter Kovács.
Vi undrar förstås om Peter Kovács har fått några bra idéer under Finspångsbesöket som han kommer att stjäla.

Sopkrig pågår
- Jag vet inte riktigt än. Jag har inte hunnit se så mycket på den här korta tiden. Jag har sett naturen och vi har tittat på ert nya demensboende Tegelbacken och så har vi varit på Finspångsdagarna så jag har lärt mig en del om näringslivet här. Jag har också lärt mig att ni bränner sopor här och använder till fjärrvärme. Det är intressant, vi har precis infört sopsortering i Höganäs och det har gjort att vi har ett sopkrig just nu, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om