Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han får miljoner till forskning

4,5 miljoner kronor i forskningsbidrag och 250 000 kronor för personligt bruk. Det får Per Hammarström från Finspång som är årets vinnare av Göran Gustafssonpriset i kemi.

Per Hammarström från Finspång får 4,5 miljoner kronor i forskningsbidrag.

Per Hammarström från Finspång får 4,5 miljoner kronor i forskningsbidrag.

Foto: Privat

FINSPÅNG2014-04-24 05:40

Göran Gustafssonprisen hör till de mest eftertraktade och prestigefyllda prisen bland yngre svenska forskare. Årets fem pristagare delar på nästan 24 miljoner kronor.

Kemipriset tilldelas Per Hammarström som är född i Finspång. Han började studera vid Linköpings universitet 1991 och blev kvar. 42-åringen är professor i proteinkemi, forskningsledare vid universitetet och driver sedan 2005 ett laboratorium för prionforskning.

Nu tilldelas han 4,5 miljoner kronor i forskningsbidrag fördelat på tre år samt 250 000 kronor för personligt bruk.

Hans forskargrupp undersöker varför proteiner, livets byggstenar, ibland får en felaktig form och klumpar ihop sig till giftiga aggregat, så kallade amyloidfibriller.

Resultatet kan bli allvarliga nervnedbrytande sjukdomar som Alzheimer, Parkinson och Creutzfeldt-Jacobs sjukdom.

Forskningen bedrivs med flera medicinskt viktiga proteiner, inklusive prionproteinet, med bland annat bananfluga som modellorganism.

Per är koordinator för EU-projektet LUPAS, som har utvecklat nya metoder för att upptäcka och diagnostisera de olika skepnader som amyloidmolekylen kan anta.

För att kunna hejda sjukdomens framfart måste behandlingen sättas in i de tidigaste stadierna. Det konstateras att när det bildats mycket inflammationer, amyloid och omfattande celldöd är patienten troligtvis bortom räddning.

Läs mer i torsdagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om