Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han är årets tunnbrödsinspiratör: "Ögonen tårades"

Finspångsbon Leif Höglund är årets tunnbrödsinspiratör i Sverige. "Jag fattade inte först att jag vunnit", säger han.

Leif Höglund har utnämnts till 2021 års tunnbrödsinspiratör i landet.

Leif Höglund har utnämnts till 2021 års tunnbrödsinspiratör i landet.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2021-12-01 10:00

Bakom utnämningen årets tunnbrödsinspiratör står Tunnbrödsakademien, en av drygt 40 matakademier i landet. Varje år utses en person som anses ha gjort särskilda insatser för tunnbrödskulturen.

Leif Höglund från Finspång tog hem titeln 2021.

– Styrelsen var fullständigt enig, röstade ner alla andra förslag om hur årets inspiratör skulle utses. Vi har haft lite olika förfaranden varje år, men den här gången var kandidaten så stark, det fanns ingen anledning att göra på annat sätt än att direkt utnämna honom. Leif gör en stor insats för tunnbrödskulturen genom sin Facebookgrupp Tunnbrödsnördar, konstaterar Anki Berg, sekreterare i Tunnbrödsakademin.

undefined
Leif kommunicerar ofta med övriga medlemmar i Facebookgruppen Tunnbrödsnördar.

Leif är uppvuxen i Dalarna och upptäckte tunnbrödsbakandet tack vare sin farmor.

– Min farmor bakade och jag bodde på en gård nära henne. När jag sedan fick egen familj hade vi ofta för mycket potatismos, då började jag blanda potatismos och mjöl. Barnen älskade det, då började jag baka och prova andra recept, berättar Leif.

67-åringens passion för tunnbröd ledde senare till att en Facebookgrupp startades.

– Jag diskuterade mat med en bekant som är proffskock, han tyckte jag skulle starta en Facebookgrupp. Först hette den Tunnbrödsälskare, sedan bytte den namn till Tunnbrödsnördar, efter fyra år har den tusen medlemmar, säger Leif via teckenspråkstolken Frida.

undefined
Årets tunnbrödsinspiratör visar hur det går till att kavla.

Leif är döv sedan födseln, men kommunicerar ofta med sina följare i gruppen.

– Jag är administratör, men vi samarbetar mycket. Jag har lärt mig väldigt mycket av de som är med i gruppen. Jag uppmuntrar, sporrar och ställer frågor, jag har fått många nya vänner där.

undefined
Leif jobbar som behandlingsassistent på Mo Gård.

Motivering till Leif Höglund som Årets Tunnbrödsinspiratör 2021 lyder:

"Årets Tunnbrödsinspiratör har visat vägen till tunnbrödets förlovade land för ett stort antal människor, ja tusentals! Han har gjort skäl för epitetet inspiratör och ivrigt hejat på, bidragit med kunskap och på sitt pedagogiska och ödmjuka sätt visat vägen till den mångfald av tunnbröd som finns i vårt avlånga land. Genom Facebookgruppen Tunnbrödsnördar förmedlar han kärlek, kunskap och smakupplevelser, utan att vara hindrad av att vara döv från födseln. Hans ständigt växande följarskara låter sig inspireras och fortsätter att sprida budskapet om tunnbrödets förträfflighet".

undefined
Leif med över 70 år gamla kavlar.

– Jag fattade inte först att jag vunnit när jag fick mejlet. Det känns stort, ögonen tårades när jag fick reda på det, säger Leif, som varit nominerad en gång tidigare. 

Han uppskattar att han har bakat tunnbröd i cirka 25 år.

– Jag har inget eget företag eller någon försäljning. Jag bakar till hushållet, vänner, barn och barnbarn. Jag har ett barnbarn i Örebro som älskar saffranstunnbröd. Jag tycker om att experimentera, prova nya recept.

Vad är tjusningen med att baka tunnbröd?

– Att det är ett gammalt hantverk, jag använder gamla redskap, har kavlar som är över 70 år gamla. Det är skithäftigt att man kan använda gamla saker i vår moderna tid. Det förenar oss som lever idag, att visa hur det var förr i tiden.

undefined
Leif fastnade för tunnbröd redan under uppväxten i Dalarna.

Leif träffade sin fru i Stockholm, där de bodde i ett litet radhus.

– Sedan ville vi ha större boende, hade vänner i Finspång och bestämde oss för att flytta hit. Jag jobbar på Mo Gård som behandlingsassistent.

Han hoppas att fler ska upptäcka tunnbröd.

– Jag har funderat på att starta egen firma eller hobbyverksamhet, för att kunna stå på marknader eller visa upp hur det går till att baka tunnbröd, konstaterar Leif Höglund.

Tunnbröd

Tunnbröd bakas i många olika varianter i hela landet. Tunnbrödstraditionen är starkast i Norrland och Dalarna samt i Värmland, Dalsland, Bohuslän och Västergötland. Recepten är otaliga och bakmetoderna kan skilja sig åt betydligt mellan olika landsdelar och även närliggande byar. Tunnbrödsvarianter kan ha namn som Kavelgris, Riska, Tidningspappersbröd och Ljusugnsbröd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om