Ola Lundqvist föddes i Finspång och spenderade de fyra första levnadsåren i Risinge.
– Sedan flyttade vi till Ruda, nära Björke vävstuga, jag gick i grundskolan i Vånga och Skärblacka. Det var idylliskt att bo där. Korna gick nära husknuten, jag cyklade, badade och hjälpte till på bondgårdarna, berättar Ola.
Eliantorpsbanan blev snabbt en favoritplats för honom.
– Jag började köra motocross som sexåring, började senare tävla för Finspångs MS fram till början av 1990-talet, när jag fick sluta på grund av en knäskada.
På gymnasiet gick han verkstadsteknisk linje på ABB Stal AB (nuvarande Siemens).
– Sedan var det en period där jag inte hittade rätt i arbetslivet. Jag hade vikariat som vaktmästare, praktik på verkstad, jobbade med svetsning och gick datautbildningar.
Ola har haft problem med ryggen och knän under långa perioder och han har varit sjukskriven med olika former av rehabilitering.
– Min farsa hade känt Stig Gustavsson sedan 1950-talet så jag fick börja arbetsträna hos honom. Det började med två timmar om dagen, övergick till fyra, innan jag blev anställd med bidrag.
Hur kändes det?
– Man får en betydelse i samhället, känner att man gör nytta och växer som person efter många års arbetslöshet.
Stig Gustavsson öppnade Stigs Cykel och Fritid 1971. Efter 48 år stängdes verksamheten i slutet av 2019, men i mars 2020 startade Ola Lundqvist upp Nya Stigs Cykel & Fritid AB.
– Det har varit intensivt men kul under de här ett och ett halvt åren. Nyligen har vi gjort en satsning som innebär tillgång till hundratals fler cykelmodeller. Målet är att öka årsomsättningen med en miljon kronor så vi kan nyanställa, säger Ola Lundqvist.
Han har flera framtidsplaner.
– Jag skulle vilja erbjuda hämtning och lämning av cyklar, att vi kan hämta innan kundernas jobbdag, serva cykeln, och lämna den efter arbetsdagen. Vill även satsa mer på låd- och elcykelsidan.
Förutom att vara butiksägare och egenföretagare är han flitig användare av Facebook, som moderator för populära grupper som Finspång i mitt hjärta och Finspångsvakter.
– Jag har ofta blivit tillfrågad att sköta olika Facebookgrupper. De har frågat om jag vill hjälpa till eftersom de har noterat att jag skriver sakligt. Det handlar om att läsa mycket, många anmäler kommentarer, då kollar jag igenom så att det inte är personangrepp.
Finspång i mitt hjärta har över 10 000 medlemmar. Ola är ofta inne i Facebooktrådar och förklarar hur saker hänger ihop.
Vilken är viktigaste rollen som moderator?
– Att se till att de flesta får komma till tals, och kontrollera om det är en rimlig diskussionsnivå. Det händer att jag låser trådar i samråd med gruppägaren i Finspång i mitt hjärta, när debatter aldrig tar slut. Det roligaste är när folk blir glada över att jag delar positiv information. Jag tar ofta reda på information om hur det går för Finspång som ort. Det är intressant med samhällsutveckling och vad som händer i Finspång. Ofta uppdaterar jag på kvällar och nätter för att hinna med.
Hur känns det att vara nominerad till Årets Finspångare?
– Det känns stort, mycket hedersamt. Jag tycker inte det jag gör är så stort, utan att det finns andra som är värda det mer. Men det är många som tycker det är kul att anrika Stigs Cykel hålls vid liv, konstaterar Ola Lundqvist.