Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Halva loppet kört för skolan i Ljusfallshammar

Än är inte loppet kört för de som vill bevara Finspångs skolor som de är idag, men humanistiska nämnden gjorde det inte lättare när de på torsdagens möte beslutade om att bland annat lägga ner skolan i Ljusfallshammar.

FINSPÅNG2003-11-22 06:00
Majoriteten av vänsterpartister och socialdemokrater fick igenom sina förslag när det gäller hur Finspångs skolor i framtiden kommer att vara organiserade. Tillsammans beslutade man också att lägga ner skolan i Ljusfallshammar. Ett beslut som de borgerliga motsatte sig.
- De vill inte gå ur skolan i Ljusfallshammar, men annars var de i stort sett överens med oss, de hade ett förslag på en annan lösning av Lillängsskolan, men när det gäller övriga skolor i centralorten stod de bakom förslagen, säger Berit Martinsson (s).
- Det är inga roliga beslut att ta, men vi måste göra något. Antalet elever sjunker med 900 inom en tioårsperiod, säger hon.

Öster och väster
En anpassning av Storängsskolan kommer enligt Vallonbygdens beräkningar att kosta två miljoner kronor, hela omstruktureringen tre miljoner kronor fram till 2008.
Då är tanken att den nya skolorganisationen ska var igång, det vill säga att man delat upp Finspång i två skolområden - den östra, där Dunderbacken och Ängslyckan blir förskolor. Lillängen och Storängen blir f-5 skolor och Grosvad blir en 6-9 skola. I den östra delen byter eleverna skolor när de börjar sjätte klass.
Den västra delen där Svälthagen blir en f-6 skola liksom Viggestorpsskolan. Nyhemsskolan blir en f-9 skola. I centralorten liksom på landsbygden byter eleverna skola när de börjar sjunde klass.
Humanistiska nämnden har alltså sagt sitt i den här frågan men det verkliga avgörandet vilar nu i kommunfullmäktiges händer.

50 barn i dagiskö
Samtidigt som man från humanistiska nämnden tar beslut på grund av minskat elevunderlag föreslår man att det ska öppnas en ny permanent förskola för att det är så många barn i kö. Något som kan låta väldigt konstigt.
- Jag kan förstå om det verkar så, men vi har 50 barn i kö. Det är alltid så att det är fler barn i kö på våren än på hösten, fast det finns fler saker som spelar in, till exempel förskolereformen som innebär att föräldralediga och arbetslösa får ha sin barn på dagis och maxtaxan, säger Berit Martinsson.
Hon förklarar också att det är så att Finspång har för många skolor som är anpassade efter en större befolkning, så även om det är många barn i dagiskön så är det inte tillräckligt många som ska börja skolan så småningom.
Några funderingar på att avskaffa maxtaxan, vilket är på gång i andra kommuner, har man inte i Finspång.

2 miljoner plus
Om man förlitar sig på att siffran två miljoner kronor kommer att täcka anpassningen av Storängsskolan till f-5 skola, så skulle man kunna säga att humanistiska nämnden redan har finansieringen klar. Nämnden går nämligen 2 214 000 kronor plus. Det beror på att rektorsområdena går bra och att musikskolan minskat utgifterna med 100 000 kronor och fritidsgårdsverksamheterna betalat ut 50 000 kronor mindre i löner på grund av konflikten i våras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om