Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hälsoutvecklare från Finspång belönade

Finspångsgrabbarna John och Björn utbildade sig till hälsoutvecklare i Katrineholm, gjorde två arbeten åt Finspångs kommun och fick stipendium av Katrineholms kommun och näringsliv.

Björn Mikmar och John Frondén har fått ett stipendium för sitt examensarbete på utbildningen till hälsoutvecklare, som de nyligen avslutat. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Björn Mikmar och John Frondén har fått ett stipendium för sitt examensarbete på utbildningen till hälsoutvecklare, som de nyligen avslutat. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-06-09 06:00
John Frondén och Björn Mikmar, båda 23 år, har nyligen avslutat en två-årig KY-utbildning till hälsoutvecklare. Utbildningen har de gått i Katrineholm. Och den kunde inte ha slutat på ett bättre sätt. De båda fick nämligen stipendium för det projektarbete de utfört åt Finspångs kommun, inom ramen för utbildningen.
Stipendiet är på 15.000 kronor som de båda får dela på. Det är Katrineholms kommun, Västra Sörmlands industriförening och Haluxa utbildnings AB, som genomför utbildningen, som står bakom stipendiet.
- När vi fick veta att det var vi som fått stipendiet var det en fantastisk känsla, en av de bättre dagarna i livet.
- Erkännandet är viktigare än pengarna.
Exakt hur de båda ska använda de 15 000 är inte klart ännu, mer än att det på något sätt ska ha anknytning till området hälsa, kanske en vidareutbildning av något slag.
Hälsoutvecklare är ett ganska nytt yrke, som funnits i cirka tre, fyra år, uppskattar Björn och John.
- En hälsoutvecklare arbetar med hälsoinsatser på olika sätt, på kommuner, företag och ibland åt privatpersoner, beskriver John och Björn.
Det kan vara både konkreta insatser inom kost och motion, men också utredningar och analyser. Utbildningen till hälsoutvecklare sker inom den kvalificerade yrkesutbildningen (KY), som är en eftergymnasial utbildning som sker i samverkan med arbetslivet. I Finspång finns som bekant också KY-utbildning, men med inriktning mot industrin.
Ämnen som de båda läst är humanbiologi, folkhälsovetenskap, massage, psykologi och stresshantering, arbetsmiljö, pedagogik, organisation och ledarskap, marknadsföring, motionsledning, projektarbete.

Projektarbete
Björn och John fick stipendium för sitt avslutande projektarbete, som de utförde åt Finspångs kommun. Redan tidigare i utbildningen gjorde de ett arbete åt kommunen. Det var ett sex veckors projekt, då de gjorde en kartläggning av sjuktalen för personal på äldreboenden i Finspång.
Detta ledde till att de kunde göra sitt examensarbete i Finspång. De utvärderade användandet av den friskvårdstimme som pedagoger anslutna till facken Lärarnas riksförbund eller Lärarförbundet får på arbetstid.

Kartläggning
I arbetet ingick bl a kartläggning av hur många som använder sig av friskvårdstimmen, vilka som skulle ägna sig åt friskvård även om det inte skedde på arbetstid, vilka hinder det finns för att använda timmen, etc.
Naturligtvis har den som väljer att utbilda sig till hälsoutvecklare ett stort intresse för kost, motion, träning och hälsa i alla övriga aspekter. Båda har ägnat sig åt olika träningsformer genom åren. Nu är det mycket cykling som gäller.
- Vi ska köra Vätternrundan ihop.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om