Hallidrotternas tunga år: "Barnen vill spela matcher"

Innebandyn i Finspång växer – men ingen vet inte hur mycket en pandemisäsong kan påverka. "Det ska bli intressant att se i höst", säger ungdomsledaren Erik Junsten.

Eric Karlsson, till vänster, ser på när de tidigare innebandykompisarna Erik Junsten och Jimmy Ramlöv leder sin ungdomsgrupp födda 2011 samt 2012.
David Bressler, röd väst jagar Hugo Lundstedt under säsongsavslutningen.

Eric Karlsson, till vänster, ser på när de tidigare innebandykompisarna Erik Junsten och Jimmy Ramlöv leder sin ungdomsgrupp födda 2011 samt 2012. David Bressler, röd väst jagar Hugo Lundstedt under säsongsavslutningen.

Foto: Ulf Stråhle

Finspång2021-04-22 15:00

Eric Karlsson och Erik Junsten är båda med i ledarstaben kring Finspångs IBK:s seniorlag.

Dessutom tränar Erik Junsten pojkar och flickor födda 2011 och 2012. 

Eric Karlsson dubblerar också som ledare och har pojkar och flickor, födda 2009 och 2010.

Eric Karlssons ungdomar fick avsluta tidigare än planerat då ett första covidfall i gruppen rapporterades före påsk. Laget tog det säkra före det osäkra, avslutade säsongen som aldrig riktigt blev någon tävlingssäsong.

Folkhälsomyndighet och idrottsförbunden tvingades dra i nödbromsen.

undefined
Eric Karlsson, Erik Junsten och Jimmy Ramlöv ser på när Finspång IBK:s framtid tränar sitt andra pass under veckan. Bobo Ramlöv böjer sig framåt mot lagkompisen Hugo Lundstedt under ett spelavbrott.

– Barnen vill spela matcher. Men de förstod ganska tidigt att det inte skulle bli några. Vi har ändå haft det ganska roligt, men det gäller för oss ledare att kliva fram, hitta på meningsfulla träningar. I våra yngre åldersgrupper har det inte varit så stora problem, det är kanske svårare för de som har äldre ungdomar och juniorer, säger Erik Karlsson.

Nybörjarna i innebandylek samt yngsta gruppen kom aldrig igång med träningarna i våras efter att alla idrottshallar stängts i december.

Frågan är vad som möter ledarna kommande i höst?

Riksidrottsförbundet gick ut hårt i mars och pratade om "skrämmande siffror", när 2020 års LOK-stöd (statligt lokalt aktivitetsstöd) sjunkit kraftigt inom idrottsrörelsen. Sex miljoner färre deltagartillfällen registrerades under det första covidåret i Sverige. Störst tapp i RF:s statistik visar hallidrotterna – främst handboll, innebandy, gymnastik, basket men också budo och kampsport.

undefined
Eric Karlsson, till vänster, ser på när de tidigare innebandykompisarna Erik Junsten och Jimmy Ramlöv leder sin ungdomsgrupp födda 2011 samt 2012. David Bressler, röd väst jagar Hugo Lundstedt under säsongsavslutningen.

Före pandemin höll Finspångs IBK på att bygga upp sin ungdomsverksamhet på nytt. Det finns en bredd underifrån men också ett åldersmässigt glapp upp till seniorerna.

Störst risk att tappa aktiva spelare finns bland de som ska ta steget från ungdoms- till seniorspel, mellan 15 år upp till junior.

– Det jag vet att ungdomarna uttalat är att de saknat matchspelet. Jag tror att det är ännu tydligare när man är äldre. De äldre ungdomarna vill ha den här moroten till helgen, att det är match. Det ska bli intressant att se i höst, hur mycket som blir ett tapp? Hur mycket det kan bero på tillfällig svacka eller att man tappat motivation, frågar sig Erik Junsten.

1 april släppte idrottsminister Amanda Lind ett nytt stödpaket på 1,35 miljarder för tiden 1 januari till 30 april. Det ska vara mer riktat mot barn- och ungdomsidrotten än de stödpengar regeringen tidigare delat ut. 

Finspångs IBK har klarat sig fram tills nu utan statliga stödpengar och styrelsen har inte tagit ställning till om man ska söka stödpengar för 2021.

Den tidigare elitspelaren anser att elitidrotten fått rulla vidare, även om den inte alltid varit yrkesmässig. Det har räckt med att kalla sig elit.

– Jag skulle inte vilja vara den som tar de besluten. Men spelarna i fotbollsallsvenskan och SHL-ishockeyn är heltidsproffs. I innebandyn har man hållit de två högsta serierna igång med smittspridning, trots att det inte finns några som helst proffs i allsvenskan. Det kanske hade varit bättre att man stängt ned helt och tagit den smällen, säger Eric Karlsson.

undefined
Eric Karlsson ser stora vinster med att hålla ungdomsidrotten igång. Däremot anser han att ordet professionell idrott fått ett för vidsträckt begrepp. Till höger Erik Junsten.

Han anser att nyttan med ungdomsidrotten är underskattad.

– Det finns så mycket vinster med att inte stänga ned ur ett samhällsperspektiv. Det är en väldigt billig försäkring. Det räddar mycket ur ett socialt perspektiv. Även om det kanske inte alltid är mätbart, säger Eric Karlsson.

Minskat LOK-stöd 2020

De tio största idrotterna sett till redovisat LOK-stöd i Sverige. Så påverkades verksamheten av pandemin 2020.

Basket – 19,2%

Brottning – 32%

Fotboll + 0,5%

Friidrott – 10,1%

Gymnastik – 24,4%

Handboll – 23,1%

Innebandy – 21,1%, 

Ishockey – 8,8%, 

Ridsport – 3,1%

Simidrott– 6,7%

Karta: Medley Arena Grosvad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!