Hällestadgården får leva vidare
Hällestadgården är räddad. Socialdemokraterna hade ändrat sig inför gårdagens budgetsammanträde. Ett enigt kommunfullmäktige beslutade därför att Hällestadgården ska utvecklas som vårdboende och inte omvandlas till ett seniorboende.
Pengar till Hällestadgården
- Socialnämnden får ett par miljoner till för att man ska kunna fortsätta driva Hällestadgården vidare, påpekade kommunstyrelsens ordförande Stig Andersson (s) när han inledde debatten med att presentera sitt partis budgetförslag.
- Det har varit jobbigt att få fram en budget. Vi har haft ett mål inom s att inte höja skatten och vi klarar en budget som kommer att visa plus utan det, sade han och ville inte bara prata besparingar utan också satsningar:
- Vi gör en satsning på en ny näringslivschef. I dag ska vi anta en marknadsföringsplan och det är oerhört viktigt. Vi har en ny nämndorganisation son gör att vi kan få fram ett mer kocerntänkande, sade han bland annat.
Blir tufft
I budgeten som antogs är socialnämnden den enda nämnd som får en utökad ram och den största besparingen ska kommunstyrelsen göra.
- Jag är glad att vi får lite tillägg som enda nämnd, men jag tror ändå att vi kommer att få tufft att klara av det, sade socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s).
I tisdags berättade Folkbladet att de fackliga organisationerna är kritiska mot de tre borgerliga partiernas förslag om att alla nämnder ska minska sina kostnader för vikarier liksom uttaget för fyllnadstid och övertid. Målet ska vara en minskning på 20 procent. Det förslaget fick majoritet i går då även socialdemokraterna ställde sig bakom det.
Flytta ut ansvar
Larseric Ramlöv (fp) var en av dem som påpekade vikten att minska dessa kostnader.
- Vi vill också att vi fullföljer det beslut vi redan fattat om att inrätta en central pool med heltidstjänster så vi får ner antalet timvikarier, sade han.
Han poängterade också vikten av att flytta ut ekonomi- och personalansvar så långt ut i organisationen som möjligt så att personalen blir mer delaktig.
Moderaternas budgetförslag innehöll större besparingar för kommunstyrelsen och socialnämnden än de andra partiernas.
- I kommunstyrelsen ligger att vi vill avbryta Rejmyre-projektet, påpekade Inge Jacobsson.
Ökat brukarinflytande
Vad gäller socialnämnden anser moderaterna att mer pengar kan sparas genom att flera verksamheter entreprenadupphandlas.
Vänsterpartiets budgetförslag innehöll lägre besparingar än de andra partiernas, men är också baserat på en skattehöjning på 50 öre.
När Elisabet Rehn (v) lade fram förändringar som vänsterpartiet vill se återkom hon gång på gång till ett ökat brukarinflytande.
- Vi vill se ett ökade brukarinflytande och ett ökat personalinflytande. Stärks inte det inflytande lägger vi grogrunden för politikerförakt.
Nämnder och styrelser får nu i uppdrag att till kommunfullmäktiges sammanträde i februari presentera hur man ska genomföra de besparingskrav som nu beslutats om.
Vid gårdagens möte fattades också beslut om skolans lokalanpassning på grund av det minskade elevunderlaget. Beslutet innebär bland annat att Ljusfalls skola får leva vidare. Socialdemokraterna tog också tillbaka sitt förslag om att skolan ska vara kvar under två år till att börja med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!