Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hällestaddebatt i fullmäktige

FINSPÅNG
En allmänpolitisk debatt om äldreomsorgen upptog en stor del av kommunfullmäktiges sammanträde i går. Förslaget om att lägga ner Hällestadgården som särskilt boende återkom många gånger i debatten.

Finspång2003-09-25 06:00
FINSPÅNG
Ovanligt många åhörare fanns på plats vid kommunfullmäktiges sammanträde i går. Flera av dem var äldre personer, några av dem som har protesterat mot förslaget att lägga ner Hällestadgården som särskilt boende och göra det till ett seniorboende.
Att den frågan skulle komma upp under den allmänpolitiska debatten om äldreomsorgen var naturligtvis väntat. Debatten inleddes av kommunstyrelsens ordförande Stig Andersson som redogjorde för kommunens ekonomi där prognosen pekar på ett minus på drygt 23 miljoner kronor i år och i den summan står socialnämnden för en stor del.
- Vi måste ta vårt ansvar för de ekonomiska ramar vi har fått och lägga fram förslag till kommunfullmäktige om vad vi ska göra åt det, sa socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s).

<b>Värdig äldreomsorg</b>
Ing-Marie Arvidsson (kd) inledde med att fråga sig själv och de andra ledamöterna vilken äldrevård de själva skulle vilja ha.
- Jag skulle få olika svar av er, men jag tror att vi alla är överens om att alla är värda en värdig äldrevård.

<b>
Vill bo hemma</b>
Hon tog upp det faktum att alla vill bo hemma så länge som möjligt.
- Vi vet att de äldre äldre blir fler och om de bor kvar längre hemma är det då inte så att det redan är en form av seniorboende och att det de efterfrågar sedan kanske är ett vårdboende?
Hon efterlyste också en utredning om vad som har blivit konsekvenserna efter de vårdboenden som redan har lagts ned, har man exempelvis sparat några pengar på det.

<b>Efterlyste konsekvenser</b>
Flera av de borgerliga ledamöterna återkom till just dessa frågor.
Man undrade om det verkligen finns ett behov av seniorboende i Hällestad och efterlyste inte bara konsekvenser av tidigare nedläggningar utan också fler konsekvensbeskrivningar vid en nedläggning av Hällestadgården.
- Förvaltningen har gjort en utredning om konsekvenserna och har gjort bedömningen att vi kommer att klara vårdboendeplatserna ändå. Det här måste betyda att ni inte litar på förvaltningen, men det måste vi göra, upprepade Conny Eriksson flera gånger.

<b>"Är ett hån"</b>
Bengt Jansson (fp) uttryckte sin upprördhet över förslaget:
- Gamla människor är sköra människor. Att nu kasta fram ett förslag om nedläggning är ett hån mot de gamla och deras nära och kära som känner trygghet över att de bor där.
Inte helt oväntat påpekade flera borgerliga ledamöter under debatten också att socialdemokraterna borde titta på entreprenad som en möjlig driftsform inom äldreomsorgen.

<b>Varför ansvar?</b>
Mycket av debatten kom också att handla om att den borgerliga gruppen i socialnämnden lade ner sina röster när sparförslagen, där nedläggningen av Hällestadgården är ett, togs utan att komma med några egna förslag.

<b>Ramlöv reagerade</b>
Det fick bland annat Larseric Ramlöv (fp) att reagera och påpeka att det inte är oppositionens roll att lägga fram förslag utan att opponera sig mot de förslag som majoriteten lägger fram. Anna Creutz (c) reagerade också starkt.
- Att kommunens budget ser ut som den gör måste väl bero på
det styre vi har haft i flera år. Varför ska vi ta ansvar för det?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om