– Vi råder er att tänka om, skjuta på beslutet och se över förslaget en gång till innan det cementeras. Det måste finnas andra saker för kommunen att spara på, säger Annastina Juslin Petersen, Annastinas Lanthandel, som samlade in 158 namnunderskrifter på kort tid.
Resten av påskrifterna har skett via sociala medier på nätet och genom andra butiker i närområdet.
Kommunens dåliga ekonomi medför stora besparingar. Räddningstjänstens verksamhet påverkas också och en besparing på 800 000 kronor föreslås. De styrande i kommunstyrelsen har föreslagit till kommunfullmäktige att lägga ner FIP-verksamheten (första-insats-person) i västra delen av kommunen (Hällestad). Det ger en besparing på en miljon kronor.
– Folk reagerar på förslaget. Många kommentarer handlar om rädsla, utsatthet och varför det alltid ska sparas på landsbygden. Det är en brist för räddningstjänsten/totalförvaret att man inte tar tillvara på en utbildad räddningstjänst i Hällestad, säger Teresia Flyckt som styrt med listorna.
Kollegan Joppe Egnell anar att räddningstjänsten i Tjällmo/Motala får mer att göra när Finspångs kommun drar ner för att spara pengar. Det är dock inte aktuellt enligt Peter Kindblom, räddningschef.
– Men en tidsskillnad på 15-20 minuter i körtid uppfattas som otryggt. Förslaget utvecklar inte Hällestad om kommunen ska växa. Skolan får fler elever, Hällestadgården bygger ut och Lämneå Bruk går riktigt bra. Att då lägga ned en viktig funktion känns konstigt.
Även Ljusfallshammars byaråd har gett sig in i debatten om nedläggningen. I en skrivelse, adresserat till kommunen är byarådet tydligt redan in inledningen: "Vi opponerar oss starkt emot kommunens förslag angående nedläggningen av FIP bilar i Hällestad". Man påpekar att det kommer att bli en orimligt lång väntan på hjälp, en väntan som kan kosta människoliv.
– Ja, det är långt till hjälpen när den väl behövs. Det är inte acceptabelt. 15 minuter från Finspång är lång tid om det handlar om ett plötsligt hjärtstopp. Och det finns ju de som bor ännu längre bort, säger Mari Aktner, en av styrelsemedlemmarna i byarådet.
Byarådet är kritiskt till hur kommunen prioriterar sina utgifter och kallar det "förkastligt: "Man vill spara 800 000 på säkerheten för befolkningen på kommunens landsbygd, samtidigt så spenderas det över 27 miljoner kronor på att göra ett vardagsrum av torget i centrum".
– Det är en galen prioritering, den är svår att greppa, tillägger Mari Aktner.
Brevet avslutas med en vädjan om att ansvariga ska tänka om.
Det var kommunalrådet Mats Annerfeldt (S) som mötte representanterna från Hällestad på måndagsförmiddagen och tog emot listorna med namnunderskrifterna.
– Jag har förståelse för att ni reagerar och är känslomässigt engagerade. Det är ganska naturligt. Jag hade nog blivit mer förvånad om ni inte hade hört av er, sade han.
Han förklarade Finspångs kommuns ekonomiska situation, vilka sparåtgärder som måste till och att alla enheter måste hjälpas åt.
– Även om ärendet skickas på återremiss är jag inte säker på att vi kommer till en annan slutsats. Min känsla är att beslutsunderlaget som vi har tittat på är välgjort. Besparingarna som föreslås görs där det gör minst skada, tillade han.
Beslut i ärendet om nedläggningen av FIP-bilarna i Hällestad tas på kommunfullmäktiges sammanträde nu på torsdag den 22 juni.