Hällestad är bäst i länet
HÄLLESTADLänets minsta deltidsbrandkår är också länets bästa.Hällestad deltidsbrandkår vann den årliga lagtävlingen för deltidskårer och tog också hem titeln bästa gruppchef.
Extra roligt att vinna när man är minsta kåren. Det tycker Per Carlsson, Åke Egnell, Bert Egnell och Fredrik Folkesson. Lagmedlem Lennart Lindberg saknas på bilden. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- Det känns väldigt roligt, säger Bernt Egnell, som knep segern för bästa gruppchef. nFör den prestationen fick han en tavla, som han får ha kvar i ett år. Sedan vandarra den vidare. Om han inte vinner titeln bäst utmärkelse två gånger till. Då blir den hans.
I lagtävlingen är vandringspriset en buckla. Även den kan få stanna i Hällestad om kåren vinner lagtävlingen tre gånger.
Hällestad deltidskår har kammat hem titeln bästa gruppchef en gång tidigare, 1996. Den gången var det Christer Forshäll som var gruppchef.
<b>Olyckor</b>
Förutom Bert deltog Åke Egnell, Per Carlsson, Fredrik Folkesson och Lennart Lindberg i årets tävling.
Tävlingsuppgifterna var både teoretiska och praktiska.
- Vi fick svara skriftligt på en fråga på tid, berättar Bert.
De praktiska momenten handlade förstås om räddningsarbete av olika slag. En trafikolycka där en bilist kört in i ett träd, ett rökdykmoment, en lastbil som kört på en cyklist och där godset dessutom börjat läcka, och en arbetsplatsolycka där någon ramlat från ett tak.
Dockor, men även människor fick vara offer i övningarna, som alla utfördes på tid.
<b>Poäng</b>
- Dessutom kunde man få plus- eller minuspoäng när man gjorde nåt extra bra eller galet. Omdömet vi fick av domarna innehöll flera plus och inga minus. Däremot var väl inte tiden så bra.
Men att jobba fort och göra fel, lönar sig inte - vare sig i livet eller i tävlingen.
Omkring 45 personer gick åt för att arrangera tävlingen i Kisa. De domare som bedömde insatserna kommer alltid från heltidskårer.
Inne i Hällestad brandstation finns ett skåp med priser som kåren hämtat hem under årens lopp. Tävlingen mellan kårerna har flera decennier på nacken. I skåpet finns priser från till exempel 50-talet.
En tenntallrik är litet speciell. Den är från 1962 - alltså 40 år gammal. Då hade kåren vunnit tre gånger och behöll priset.