Hallå där...
...Birger Persson, historiekännare.
Foto: Carolina Nilsson
...du har ju skrivit om Finspångs mat och matvanor i äldre tider. Vad tycker du om raggmunk?- Jag gillar raggmunk och den ska ätas med lingonsylt. I min ungdom åt jag gärna raggmunk med lingon och grädde och det tror jag många vill ha fortfarande. Många vill också ha fläsk till.Varför heter det raggmunk?- Ja, det är ett konstigt namn. Men jag tror det kan bero på att kanterna är raggiga - alltså ojämna, och att de är stekta ungefär som en flottyrkokt munk.Är raggmunken Finspångs nationalrätt?- Nej, det tror jag inte, men många gillar raggmunk i Finspång. Förr serverades raggmunkar på Folkets hus en gång i veckan och det fanns de som gick dit varje gång och åt det.Vilken är då egentligen Finspångs nationalrätt?- Ja, om jag visste det, kåldolmar kanske. Det är populärt i Finspång. Eller kanske rotmos.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!