Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Håkans berättelse väckte tankar

FINSPÅNG
En annorlunda "föreläsning" om droger framförde i går skådespelaren Håkan Jäder för Finspångs gymnasieelever. Detta som en del under temaveckan om droger-Allas ansvar- som i går inleddes.

Självmål är namnet på Håkan Jäders lite annorlunda ”föreläsning” om en ung mans bekymmer med exempelvis självförtroende och droger.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Självmål är namnet på Håkan Jäders lite annorlunda ”föreläsning” om en ung mans bekymmer med exempelvis självförtroende och droger. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-10-23 00:00
Det är ett allvarligt tema, men när skådespelaren Håkan Jäder talar om sina erfarenheter kring droger växlar han mellan det allvarliga och det humoristiska. Det är en berättelse, kallad Självmål, om en ung mans problem med sitt självförtroende, föräldrar, skolor, tjejer och droger. Det är den första programpunkten under temaveckan om droger-Allas ansvar.
Håkan Jäder berättar till exempel om dåligt självförtroende, om hur man under helgens fester vågar det mesta, men att man i skolan på vardagen inte vågar någonting.

<b>Lägga av</b>
Han talar om sin egen första kontakt med droger.
- Jag rökte brass och mådde skitdåligt. Men jag var en idrottskille och van vid att inte ge upp, jag fortsatte och det gick bättre och bättre, säger han.
Han talar också om den slutliga insikten, om att lägga av. Om att flytta från Stockholm och skapa ett nytt liv utan droger.

<b>En dialog</b>
De flesta programpunkterna under temaveckan vänder sig till skolelever, men i går genomfördes också ett idéseminarium för företagare/arbetsgivare där information och samtal fördes utifrån Beroendeenhetens verksamhet.
- Tidigare har vi tagit in externa föreläsare, men i år tänkte vi att vi skulle prata själva och vi tyckte att det var roligare om vi kan få en dialog om alkohol- och drogfrågor, säger Helena Weström på Beroendeenheten.
Hon inleder med att berätta om Beroendeenhetens verksamhet, där kommun och landsting samarbetar.

<b>Med beroende</b>
På Beroendeenheten arbetar tre socialsekreterare, tre behandlingsassistenter, en sjuksköterska och med jämna mellanrum även en läkare. Enheten vänder sig till vuxna personer som är beroende av alkohol, narkotika eller tabletter eller personer som är i riskzonen för att hamna i ett beroende. Man jobbar också med anhöriga till personer med ett beroende och företag eller arbetsgivare som har anställda med missbruksproblem. Förra året hade Beroendeenheten kontakt med 111 personer, majoriteten var män.

<b>Diskuterade i grupper</b>
Efter presentationen forsatte seminariet med gruppdiskussioner, där det bland annat samtalades om hur man arbetar med alkohol- och drogfrågor i de olika verksamheter som fanns representerade.
I dag fortsätter temaveckan med besök av Rodney Ohlsson, före detta missbrukare som med hjälp av sång och musik berättar om sitt liv.
Det är Drogförebyggande gruppen som bland annat består av representanter från skola, Ungdomshälsan, fritidsgårdar och polisen, som står bakom veckans program.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om