Gymnasieeleverna Emma Mis, Ida Ahnstedt och Sebastian Hägg studerar på samhällsprogrammet på Bergska gymnasiet i Finspång. Att ekonomin inte räcker till på den kommunala gymnasieskolan är ingen nyhet för eleverna.
– Hade ekonomin funnits för att driva skolan på ett sätt som gynnar elever som börjar i Finspång, på samma sätt som friskolan, hade väldigt många valt Bergska, förklarar Sebastian Hägg.
Det som påverkar eleverna är orättvisan mellan de två gymnasieskolor som finns i kommunen.
– Jag trivs på Bergska, men det är en ganska alldaglig skola. Det påverkar inte oss i undervisningen, men det är jobbigt att det finns tydliga skillnader mellan skolorna. Det känns inte som att Bergska prioriteras så mycket, säger Ida Ahnstedt.
Eleverna är nöjda med utbildningen och studierna, men de känner av orättvisan.
– Det finns en logisk förklaring till varför de skolor som finns i Finspång är olika. Den ena är kommunal och den andra är en friskola. Det förstår vi, men då måste kommunen satsa på de som valt att gå på Bergska, förklarar Emma Mis.
Olika förmåner lockade eleverna till Bergska och en av de var en Macbook, men det togs bort och ersattes av en annan dator.
– En MacBook gör kanske ingen större skillnad, men har man blivit lovad en och det står i valet och kvalet mellan två skolor, kan varje detalj väga in, fortsätter Ida Ahnstedt.
Körkortsbidraget, teoriundervisning samt åtta körlektioner, finns kvar för de gamla eleverna. Men Emma, Ida och Sebastian tycker inte att det är rätt att ta bort bidraget för dem som börjar.
– Det är en förmån som många vill ha och behöver. Det är mycket pengar som en 18-åring inte alltid har råd med och är en fördel i arbetslivet, säger Ida.
De tre eleverna har snart gått klart sina tre år på gymnasiet, men de lyfter vikten av att satsa mer på Bergska.
– Finspång kommun borde göra något för att locka och hålla kvar sina potentiella elever i Finspång, istället för att de ska välja Norrköping. Något måste göras, förtydligar Sebastian Hägg.
Emma Mis förklarar att Bergska var ett val på grund av orten.
– Om man vill vara nära hemma och slippa pendla så väljer man Bergska, de har en fördel med sina breda program. Då får de vissa elever lättare, bara för att de inte vill pendla. Då bör man göra det bästa för dem som valt skolan, säger Emma.