Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grynet blir kommunalt

Den största förändringen när förskolan Grynet blir kommunal är för föräldrarna. Det säger förskollärare Bengt Wettergren.
- Både fördelar och nackdelar med föräldrakooperativ, säger trebarnspappan Johan Andersson.

- Både för- och nackdelar med föräldrakooperativt dagis, anser Johan Andersson, som gör ett av sina sista arbetspass på Grynet. Calle på vagnen och Leo med bollen är två av kooperativets 19 barn.

- Både för- och nackdelar med föräldrakooperativt dagis, anser Johan Andersson, som gör ett av sina sista arbetspass på Grynet. Calle på vagnen och Leo med bollen är två av kooperativets 19 barn.

Foto:

FINSPÅNG2005-01-20 06:00
Humanistiska nämnden beslutade i tisdags formellt att kommunen tar över det föräldrakooperativa daghemmet Grynet. Det är kooperativet självt som önskat detta, bl a därför att arbetet i styrelsen är för krävande och tar för mycket tid.
- Jag förstår föräldrarna, de har gjort en fantastisk insats. Men arbetsgivaransvaret är naturligtvis krävande, t ex med alla nya regler inom sjukförsäkringen att sätta sig in, plus allt annat. Detta måste de göra på sin fritid, vid sidan av jobb och familj, säger förskollärare Bengt Wettergren, som tidigare var föreståndare på Grynet.

Arbetar
Det som kännetecknar ett familjekooperativt dagis är att föräldrarna, förutom att betala taxa också arbetar i barngruppen. En förälder är på daghemmet varje dag enligt ett schema. Det gör att antalet vuxna är flera än i den kommunala verksamheten.
- Även utan föräldrarna så har vi större personaltäthet än på kommunala dagis, säger Bengt.
På kort sikt kommer det i första hand att vara föräldrarna som märker övergången till kommunen, anser Bengt. Deras arbetspass försvinner, liksom deras arbetsgivaransvar.
- Föräldrarna är naturligtvis välkomna ändå, säger Bengt, men de har inga schemalagda arbetspass längre.
Eller kommer inte att ha efter 1 mars, då övergången är helt klar.

Kokerska
Vad som kommer att hända på längre sikt, vet inte Bengt.
- Jag tror inte att kommunen vet det heller. Till exempel vill kommunen ha större enheter, och här har vi bara en avdelning.
På Grynet går nu 19 barn mellan ett och sex år. Fyra personer arbetar i barngruppen, de kommer att arbeta under samma villkor som tidigare.
- Vi har gått på samma avtal som övrig personal inom barnomsorgen.
Grynet har sin egna kokerska som lagar all mat på plats. Hon kommer att stanna kvar till sommaren. Då skulle hon slutat ändå, eftersom hon går i pension.
- När hon slutar blir det stor skillnad.

För- och nackdelar
Tre-barnspappan Johan Andersson gör en av sina sista arbetsdagar på Grynet. Han tycker det är både för- och nackdelar med föräldrakooperativ.
- Det är mycket personal per barn, det blir en trygghet. Och man känner alla väl, både barn, föräldrar och personal. Man har stora möjligheter att påverka.
Nackdelen är tidsåtgången, anser han. Arbetsdagar och städdagar. Och ännu mer för dem som sitter i styrelsen. Det vet han av tidigare erfarenhet.
Att ta semester och kompdagar för att hinna med dagis, är inget ovanligt bland föräldrar.
Enligt Johan är det fortfarande lägre taxor på kooperativet än inom kommunal barnomsorg - även om skillnaden minskat med max-taxan.
- Det är bara om man jämför taxa mot taxa, inte om man måste ta ledigt från jobbet, säger han.
Grynet startade hösten 1990.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om