Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gruppledare sökes till Café Oasen

FINSPÅNG
Risinge församlings frivilligarbete är känt och uppmärksammat över hela Norden. Cirka 120 frivilliga deltar i arbetet med Café Oasen, gemenskapsträffar, sjukbesök med mera.
Medaljen har dock en baksida: diakonissorna, som har ett övergripande ansvar, hinner inte med som de vill.

Finspång2001-04-23 00:00
- De som jobbar ideellt i församlingen utför sysslorna, men organisationen ligger på oss, säger Barbro Nöremark.
- Frivilligarbetarna behöver och har rätt till att bli sedda och bekräftade, säger Viveka Johansson. De behöver uppmuntran, känna att någon bryr sig. De gör ett fantastiskt arbete och ibland känner man sig som en svikare för att man inte hinner.

<b>150 personer</b>
Barbro Nöremark och Viveka Johansson är diakonissor och arbetar med församlingens sociala verksamhet. De har också ansvar för organisation och administration av det ideella och frivilliga arbete som utförs inom församlingen. Insatser som Väntjänst och Telefonkontakten sker i samarbete med pensionärsorganisationer.
- Vi samordnar den verksamheten också. Sammanlagt är det cirka 150 människor som hjälper till på olika sätt, säger Viveka Johansson.
Till detta kommer Regnbågen, där 20 personer sysslar på heltid med väntjänstinsatser inom ramen för Arbetsförmedlingens aktivitetsgaranti. Det kan röra sig om att följa med till doktorn, gå och handla, ta en promenad, spela bingo till exempel.
Dessutom har diakonissorna sin egen verksamhet, med till exempel sjukbesök och andra kontakter, uppgifter de inte kan lämna till andra.
För att lätta på arbetsbördan och ge frivilligarbetarna stöd söker Viveka och Barbro gruppledare till det ideella arbetet.
- Några anslag för att anställa fler medarbetare får vi inte. Även gruppledare är ett ideellt arbete.
Gruppledaren är tänkt att fungera som länken mellan diakonissorna och frivilligarbetarna, ha hand om scheman och planering.

<b>Gemenskapsträffar</b>
- Café Oasen drivs i dag helt med friviliga krafter. Det skulle behövas en gruppledare där som tog hand om planeringen av musiken, höll i kontakterna med musiker och fanns till hands. Sedan hoppas vi på en ledare för baklaget, en som håller i telefonkontakten och väntjänsten samt en som kan hålla ihop gemenskapsträffarna.
Gemenskapsträffarna finns på sex olika ställen i församlingen, till exempel Falla, Östermalm och Dunderbacken. Träffarna samlar mest äldre och tanken är inte att man ska ha omfattande program. En kopp kaffe, samtal, sjunga tillsammans, läsa något, träffas i all anspråkslöshet.

<b>Utvecklingssamtal</b>
Viveka och Barbro har en vision.
- En gång om året skulle vi vilja ha ett samtal med var och en som finns i det frivilliga arbetet. Prata igenom saker, ta upp funderingar och tankar, följa upp verksamheten. Som det är nu kan de alltid ringa oss om det dyker upp ett problem, men de kan inte räkna med att vi ringer.
När någon vill ställa upp i frivilligarbetet, har diakonissorna alltid en träff med dem först.

<b>Även ateist</b>
- Vi pratar om vad arbetet innebär, vad de förväntar sig och vad de vill. Arbetet är frivilligt, men det arbete man åtagit sig har man ansvar för. En del församlingar har kontrakt, men det har vi aldrig haft, det har aldrig behövts.
Det krävs ingen personlig Gudstro för att arbeta ideellt inom församlingen.
-Vi kräver inte att någon ska gå i kyrkan, däremot vara lojal mot den. Det har även funnits en ateist som varit aktiv. Den som vill arbeta för det goda är välkommen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om