Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grupparbete i "äggskallebyn"

FINSPÅNG
Grupparbete i fullmäktige kring den handlingsplan som tagits fram för att föra Finspång framåt, var vad en stor del av fullmäktige igår handlade om.

Finspång2003-08-28 00:00
Det var inte utan att det hördes en del suckanden från en del av ledamöterna när de efter nummerprincipen blev indelade i grupper, för att diskutera olika delar av det förslag till den marknadsföringsplan som Folkbladet har skrivit om och som tagits fram av en reklambyrå.
Tio grupper fick fem diskussionsområden.
Grupp två som skulle fundera kring den tänkta Finspångsdevisen "Finspång ovanligt mycket energi", bestod till stor del av luttrade politiker. Politiker som inte satte så stor tilltro till deviser över huvudtaget.
- Det är väl inget direkt dåligt, men en devis håller bara ett tag, sa Carl-Gustaf Mörner (m).
De bra deviserna är ju redan tagna, som en kanonkommun - den har Åtvidaberg tagit, var en annan synpunkt.
Gruppens diskussioner kom mycket att kretsa kring det som är mindre bra med Finspång, men när man försökte tänka efter vad en bra devis för Finspång bör innehålla, så kom man i alla fall fram till att man ville ha en som inte är så inriktad på industrin. Man tyckte helt enkelt inte om devisförslaget.

<b>Ta vara på det man har</b>
Grupp sju som också diskuterade devisen hade, på mer eller mindre skoj, satt ihop några egna. "Nära naturliga Finspång, "Finspång möjligheternas kommun" och "Finspång i centrum".
Grupp ett och sex som riktade in sig på målgrupper man vill locka till Finspång var eniga om att det är barnfamiljerna man vill värna, men först och främst alla kommunanställda och de som redan bor i kommunen.

<b>Bruksmentalitet</b>
Tredje och åttonde gruppen pratade attityder.
- "Bruksmentaliteten" lever kvar och vi tror fortfarande att någon annan alltid ska lösa saker åt oss, men det kan också vara positivt om man ser det som ett skyddsnät, sa Anita Wassholm-Karlsson (s).
Att "bruksmentaliteten" också innebär att man är rädd för förväntningar hamnade på minussidan, medan ett lugnare tempo hamnade på plus. Att alla känner alla hamnade både på plus och minussidan.
Att det kan vara tryggt när man väl är inne i "bruksmentaliteten", men att det kan vara svårt för nyinflyttade att komma in i den var en annan synpunkt.

<b>Finspång - som en fågel</b>
Grupperna fyra och nio öste ur sig fördelar med Finspång, vilket också var deras uppgift. Att de sedan hade glömt att sortera in fördelarna i ålderskategorier gjorde inte så mycket.
Att ta fram en symbol för Finspång satt fart på fantasin hos grupp fem och tio, i alla fall på Gunnar Karlssons (s).
- Om man tänker att man ska marknadsföra kommunen även genom en video så tycker jag att vi ska spinna vidare på begreppet "äggskalleby".

<b>Ägg som sprängs</b>
Det kanske inte låter så smart, men när man får höra att han tänker sig ett ägg som sprängs och ur ägget stiger en kraftfull fågel som flyger över kommunen och låter tittaren se allt det fina som finns, ja då är idén kanske inte så tokig.
Om två veckor ska de olika partierna i fullmäktige redovisa vad man kommit fram till, likaså ska Tommy Anzelius från den reklamfirma som står bakom marknadsföringsförslaget fundera vidare på vad som sades i fullmäktige och så småningom kanske vi får både en ny devis och en ny symbol för Finspång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om