Skolinspektionen har gjort en kvalitetsgranskning av läsundervisningen i svenska i årskurs sju, åtta och nio. Inspektörerna har varit med på svenskalektioner, och funnit många bra saker med undervisningen. Bland annat arbetar lärarna aktivt med att öka elevernas läsförståelse, elever i behov av särskilt stöd följs upp och åtgärder sätts in, varje arbetsområde planeras och eleverna får ta del av målen och veta vad de ska arbeta med för att nå dessa mål och betygskriterier.
Öka engagemang
Inspektörerna har dock sett att elevernas inflytande i undervisningen inte är likvärdigt i skolan: vissa lärare ger eleverna möjlighet att påverka, vilket gör att eleverna tycker att skolarbetet är mer intressant, medan andra lärare inte ger eleverna lika stort inflytande. "För att öka elevernas engagemang behöver även uppgifterna anpassas mer till deras intressen och behov" skriver Skolinspektionen sin rapport.
IT-utrustning kritiseras
Rektorn och lärarna behöver intensifiera det påbörjade arbetet med att få en lugnare arbetsmiljö. Vidare anses inte skolans bibliotek tillgängligt i tillräcklig omfattning så att det kan stimulera elevernas läsintresse. Även IT-utrustning kritiseras, den anses inte ge eleverna och lärarna möjlighet att arbeta med digitala medier i sådan utsträckning att kursplanernas krav kan uppfyllas. Rektorn behöver även "se till att sammanställningar görs av resultat av elevernas läsutveckling så att analyser kan genomföras i syfte att förbättra undervisningen" skriver Skolinspektionen.
Maj
Grosvadskolan har till den 16 maj 2012 på sig att redovisa sina åtgärder till Skolinspektionen.