Grosvad-sjuor på väg till Mars
FINSPÅNGI mars år 2012 är det dags. Då skickas en raket ut i rymden med destination Mars. Ombord kan det finnas elever från Grosvadsskolan.I går var det information inför uttagningarna. Ophidia Gyllengren från rymdstyrelsen kom på besök till Finspång.
Eleven Linda hjälper Adam med tomatfröna. I bakgrunden den mystiska Ophidia. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Eleverna fick se och höra hur Ophidia, tillsammans med den ifrågasättande och ängsliga psykologen Adam, förmedlade historien om uppkomsten av universum, livet på jorden och hur det ser ut på Mars.
Hur långt är det till Mars? undrade Adam i pjäsen. 200 miljoner kilometer och resan skulle ta två år tur och retur, fick han veta.
-Jag fattar inte såna siffror, förklarade Adam och det är han nog inte ensam om.
Ophidia tog fram en apelsin och lät den föreställa solen, hjärtat i vårt solsystem.
-Tänk dig en knappnål tio meter bort från apelsinen, sade hon. Sen fem meter till, där är Mars.
Under pjäsens gång får också eleverna komma upp och hjälpa till, forskare från Naturhistoriska riksmuseet deltar per video och berättar intressanta fakta. Till exempel att ur några tomatfrön kan en hel trädgård växa. Om man ger den tillräckligt lång tid kan nya arter skapas. Om man lämnar plantorna ifred si så där en miljon år, kan det till och med bli en ny världsdel.
Finns det liv på Mars? Ja, i pjäsen visade det sig att Ophidia faktiskt var en Mars-människa som antagit olika identiteter.
<b>Persson från Mars</b>
Hon påstod t o m att en till marsmänniska finns kvar på jorden efter att rymdskeppet de reste med lämnat kvar dem. Hans jordiska namn är Göran Persson och på marsiska heter han nåt konstigt, som betyder Han som bestämmer....
Men av forskarna fick vi veta, om det skulle finnas vad vi menar med liv, skulle det vaa bakterier, och liknande.
De var också den första livsformen på jorden tillsammans med ambönor, följd av fisk, dinosaurier och så småningom människan.
<b>Zoolog</b>
Anna Roos som är zoolog fanns också med i levande livet, inte bara på film, och berättade efter pjäsen om sitt arbete på Naturhistoriask riksmuseet.
- Jag arbetar med djur och miljögifter, mycket med säl och uter, berättade hon bland annat.
Just Naturhistoriska Riksmuseet är en av de organisationer som står bakom föreställningen. Övriga är Vetenskapsrådet och huvudsakligen föreningen Läsrörelsen. I deras kampanj Lär för livet ingår föreställningen På Mars i april, som vill öka ungdomars intresse för naturvetenskap och forskning.
<b>Tävling</b>
De sjundeklassare som kommer att se föreställningen, som ska turnera i landet i mars, kan också delta i en tävling genom att göra ett mindre arbete omkring det de sett, Skolan som vinner får åka på ett studiebesök till museet och träffa forskare.
Skådespelarna i pjäsen heter Sara Person och Emil Ekberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!