Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grannarna är oense

- Ett ypperligt tillfälle för oss.
- Områdets charm kommer att försvinna.
Det råder delade meningar om Finspångs kommuns förslag om att dra ut vatten och avlopp till Kolstad och Solklint.

Göran Ryne som är sommarboende i Kolstad ställer sig bakom kommunens vatten och avloppsförslag trots att han nyligen 		investerade i en egen vattenbrunn och en trekammarbrunn. "Jag tänker på miljön", säger Göran Ryne, här på sin sjötomt. Foto: Malin Perk

Göran Ryne som är sommarboende i Kolstad ställer sig bakom kommunens vatten och avloppsförslag trots att han nyligen investerade i en egen vattenbrunn och en trekammarbrunn. "Jag tänker på miljön", säger Göran Ryne, här på sin sjötomt. Foto: Malin Perk

Foto:

Finspång2007-03-26 06:00
Solen lyser, vattnet är spegelblankt på Glan. Det enda som hörs är fåglarnas våriga kvitter.
- Vi vill ha kvar det här gamla, lugna och gemytliga området där man får sköta sig själv, säger Siv och Lars-Inge Karlsson som i helgen är ute och påtar i trädgården vid sommarstugan i Solklint, precis ovanför fritidshusområdet Kolstad.

Helt annat område
De är emot planerna på att dra ut kommunalt vatten och avlopp hit. Och enligt makarna Karlsson är de flesta av de 19 sommarboende i Solklint inne på samma linje.
- Det skulle bli ett helt annat område om det blev permanentboende här, säger de.
Deras lilla röda sommarstuga, som tillhört familjen sedan början av 1900-talet, ligger uppe på ett berg med härlig utsikt över sjön.
- Varför kan inte kommunen låta några fritidsområden vara kvar? Överallt ska det byggas villor, säger Siv Karlsson som är nöjd med sommarvatten och mulltoa.

Tio år försent
Sommarboende Curt Neldemar är en av totalt 23 som bor i fritidshusområdet Kolstad. Han sitter på sin inglasade veranda som vetter ut över Glan. Curt och Birgitta Neldemar är också kritiska till förslaget att dra ut vatten och avlopp till deras smultronställe.
- Det kommer tio år försent, säger Curt Neldemar och berättar att han för tre år sedan borrade egen brunn och investerade i en tio meter lång reningsanläggning. Min septiktank blev inte godkänd av kommunen när jag skulle bygga ut huset.
- Så nu har jag inget intresse av att ansluta mig, säger Curt Neldemar.

Bra lösning
Grannarna Göran och Elisabeth Ryne och har också nyligen fixat tre-kammarbrunn och borrat egen vattenbrunn. Men Göran ställer sig ändå bakom VA-förslaget.
- Tre-kammarbrunnar går inte att jämföra med de kommunala.
- De flesta här har ju stenkista och det är inte bra för miljön och Glan. För många är ju det här en lösning på avloppsproblemet, säger Göran Ryne.

100 000 kronor
Det här håller även Lars Björk, som gärna vill bosätta sig permanent vid sitt smultronställe i Kolstad.
- Det här är en ypperlig chans för oss och bra för miljön, säger Lars Björk.
Tanken är att Kolstad och Solklint ska gå samman med fritidshusområdet Ryssnäs, som ligger på andra sidan kommungränsen i Norrköpings kommun.
- Alla tjänar på det här, säger Lars Björk som gissar att det kommer att kosta runt 100 000 kronor att ansluta sig. Dessutom är det ett unikt samarbete över kommungränserna.
Enligt Björk ska avloppsledningarna dras från det nya området Hasselbacken i Svärtinge, som ligger cirka 2,5 kilometer från Kolstad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om