Granbarkborren jagas från luften
Skogsstyrelsen kommer nu att spana efter den fruktade granbarkborren i Finspångs kommun. På lördag är det tänkt att man med hjälp av helikopter ska upptäcka granbarkborrens härjningar.
Med hjälp av GPS och dator markeras de platser där det finns vindfällda och angripna träd på en karta. Markägarna kommer sedan att meddelas om vilka träd som måste tas bort för att förhindra att granbarkborren sprider sig. Innan första juli måste markägarna ha tagit rätt på de skadade träden.
Granbarkborren frodas i vindfällda träd som ligger utspridda i skogarna efter stormarna Gudrun och Per. Om granbarkborrarna blir många kan de även ge sig på friska granar. Insekterna för med sig blånadsvamp som infekterar trädet och gör virket missfärgat. Virkeskvaliteten försämras och i värsta fall kan trädet bara användas till flis eller massaved. Angreppen kan också leda till att trädet dör.
Förra årets varma väder var mycket gynnsamt för skadeinsekten. Då hann tre generationer med granbarkborrar att kläckas.
Hur stora områden som kan vara angripna och vilka ekonomiska värden som gått till spillo i Finspångs kommun är svårt att säga i nuläget enligt Johanna Gärdsback Rylander. Men runt Regna finns de största angreppen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!