Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glimtarna




Ovanligt mycket - men välbehövligt - regn föll under mars - juni på Dunderbacken, även om det kanske inte var riktigt så här illa...

Ovanligt mycket - men välbehövligt - regn föll under mars - juni på Dunderbacken, även om det kanske inte var riktigt så här illa...

Foto: Johan Nilsson/TT

Finspång2019-07-13 08:00

G0´MORRON

Johan Sundelius, en av mina grannar, håller koll på nederbörden. Under fyramånadersperioden mars-juni mätte han upp 195 millimeter regn på Mandelblomsvägen på Dunderbacken. Det är nästan som en rotblöta jämfört med våren, försommaren och sommaren i fjol, då det var i hetaste laget och inte många millimeter trillade ur molnen.

Och de båda första dagarna i juli kom det ytterligare 23 mm. Lokala avvikelserna är många, det vet jag, men marken och grundvattnet tar säkert tacksamt emot varje millimeter. Även om det behövs åtskilligt mer med regn för att fylla grundvattennivån till normal standard, så kanske det i år i alla fall kan bli ett bättre bär- och svampår än 2018. 195 millimeter på mitt bostadsområde var siffror jag förvånades över.

Tistelfjärilen har invaderat delar av Sverige. Även Finspång fick en släng av sleven. Janne Andersson, elektrikern som tänder på det mesta, bland annat fåglar och det gamla Finspång, ringde i midsommarhelgen och berättade att han sett en stor svärm tistelfjärilar i närheten av Storängsskolan. "Det var massor, jag gissar på omkring tusen fjärilar. Åk dit får du se," uppmanade Janne.

Jag gjorde det dagen efter, men kunde inte upptäcka en enda fjäril under de minuter jag vandrade på området Janne nämnt. Fjärilar är inte bara flygbara, utan även flyttbara. De stannar tydligen inte länge på varje landningsplats.

Hemma i trädgården hade vi häromveckan närmare 20 humlor som samtidigt höll till på vår vita luktpion. Så många humlor hade vi aldrig tidigare sett på en och samma blomma. De surrade, sög och festade ur pionens gula ståndare och pistiller. Faktiskt, kul att se. Jag blev inte direkt röd som en pion, som uttrycket anger, men kände mig onekligen lite rörd över synen.

Urban Nilsson meddelar att han på en rosbuskegren haft en larv, som han inte kände igen. "Den såg ut som en pinne. Har aldrig sett något liknande", säger Urban. Med tiden blir det en färdig fjäril eller skalbagge. Ägg, larv, puppa och färdig insekt. Inget onödigt larv här inte.

Felicia övertog Pressbyrån i Finspång i våras. Hon är bekymrad och nedstämd över att hon drabbats av en tidningssnattare. Mannen går inte in i butiken och norpar tidningar, han gör det när buntarna ligger utanför. Även om Felicia är i närheten och ser honom, så tar han utan att blygas olika exemplar och går därifrån. I bland en morgontidning, i bland en eller båda kvällstidningarna (som numera är förmiddagstidningar). Detta sker flera dagar i veckan. Felicia vill inte gärna polisanmäla snattaren, hon hoppas kunna prata honom tillrätta och få honom att inse hur fel han beter sig. Men mannen verkar inte bry sig och därför tänker Pressbyrån gå till motangrepp och placera ut hinder för att undvika fortsatta snatterier av tidningar. En annan person har setts snatta godis. En godare start kunde Felicia ha fått på sitt nya jobb kan jag tycka.

Fantastisk och fantastiskt är laddade ord, som är så populärt att det används både i tid och otid i tidningar och teve. Det blir bara för mycket. Jag blir urless. Ordet förstörs och minskar i värde när det spottas ut i alla sammanhang, inte minst i sport -och underhållningsprogram. Jag tycker ordet ska användas med omdöme. Det finns andra ord ta till. Priset tog i vintras en programledare som kläckte ur sig "välkommen till vårt ofattbart fantastiska program."

Rätt svar på junikluringen var Storuman och den klarades av följande: Per Dahlqvist, Bröderna Ståhl, Ruth Snabb, Rose-Marie Karlsson, Margot Persson, Gun-Britt Gustafsson, Lars-Göran Alvarsson, Margaretha Nilsson, Solveig Svensson, Johan Sundelius, Ann-Charlotte Svensson, Gun Burman, Roland Cratz, Gudrun Bengtsson, Kerstin Palmqvist, Bill Persson, Adam Störe, Leif Östberg/Regina Andersson, Lars Liljeqwist i Finspång, Karin och Göran Wickman, Janita Eriksson, Lotorp, Christer Forsshéll, Hilli och Berth-Arne Maxe, Borggård, Anne-Marie Karlsson, Birgitta Nilsson och Åke och Kerstin Johansson, Sonstorp, Lars Jern/Johanna Hjalmarsson, Hällestad, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Yvette och Ronny Ripskog, Katterum, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Rosemarie Carlsson, Barbro Janson, Gunnel Karlsson, Christina Hertz, Torsten Heimstrand, Lennart Pehrsson, Inez Ek, Göran Bergljung, Norrköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, Gun-Britt Holmgren, Linköping, Kerstin Eriksson, Ljungsbro, Leif Skeppstedt, Högsjö, Allan Carlsson, Norrtälje.

Tommy Ståhl har gjort den nya ortskluringen som lyder: Kort i telefon+kinamat+engelsk skinka+kväve. Svarsalternativen är: 0122-171 40, 070-413 14 62, eller ett sms.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om