Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glimtar

Foto:

Finspång2003-10-18 06:00
GO´MORRON!
Lillskiren har fått tillökning. På torsdagen planterade Finspångs Fiskevårdsförening in 200 kg ädelfisk, mest regnbågsforell men också öring.
Det var årets sista utplantering. Sex gånger om året förstärker Fiskevårdsföreningen beståndet i Lillskiren, som är den enda sjö som föreningen gör så här med.
Vid varje tillfälle släpps 200 kg fisk ner i Lillskiren. På ett år blir det över ett ton, 1 200 kg mera exakt, som planteras in.
Janne Nilsson är ordförande i föreningen. Han säger att fiskeåret så här långt inte varit direkt dåligt, men att sommaren var för varm för att fiskelyckan skulle varít fulländad.
2002 var bättre. Nu ser fiskarna fram mot en bra höst. Jag undrar om fisken gör detsamma.

Unga musikanter
Musikskolans elever och lärare i Finspång har gjort det till en tradition att två gånger på hösten servera Musikcafé på Mariagården. Åtta musiklärare delar upp sig i två arbetslag. Första spelningen kommer på tisdag kväll och då är tyngdpunkten lagd på nybörjarna på fiol, piano, gitarr och klarinett. De allra yngsta, från fyra år och uppåt, har föräldrar delaktiga i undervisningen i en metod på fiol som kallas Suzuki och som alltså inte ska förknippas med den japanska motorcykeln eller bilen fast stavningen är identisk.
Musikcafét inleds med att just föräldrar på fiol spelar fyra stycken.
Musiklärarna på tisdag är Bo Andersson, piano, Lars Melander, gitarr, Lena Gustafsson, klarinett och saxofon, och Lotti Odenhall, fiol.
Hela programmet upptar 16 punkter och är ungefär en timma långt.

Klä ut er, barn!
Kommande fredag är det Halloween-disco för barn i åldern 8-12 år på No:1. Finspångs Centrumförening och restaurangen har arrangerat discot några år. Det är inget krav, men arrangörerna tycker att det vore festligt om så många barn som möjligt kommer utklädda. Låt fantasin flöda, ungar!

Var är ploppen?
Kommunens stora ur i centrum visar numera rätt tid. Urtavlan är inte försedd med siffror, utan med punkter eller ploppar. Urtavlan som vetter in mot Förvaltningstorget saknar en plopp. Den viktiga ´siffran´ sex har fallit bort.
Om klockan utsatts för ett litet sabotage, eller om ploppen ramlat ner på grund av hård blåst eller ålderdom, kan man bara spekulera i.

Funderingar
Hällestadgården och NÖK:s butik i Sonstorp stormar det om. Hällestadgården kan försvinna som särskilt boende när kommunen måste spara pengar. Och butiken riskerar läggas ner.
Inte för att den går dåligt, tvärtom, utan för att mögel trängt in i lokalerna. NÖK:s ledning säger sig inte vara villig att investera i de summor som krävs för att sanera och bygga om.
En NÖK-veteran berättar att han blir beklämd över informationen att ledningen inte vill satsa på att göra i ordning butiken. Men skicka två anställda till en möbelmässa i Kina denna månad finns det pengar till. Visserligen handlar det om olika storlekar på summor, men det sticker ändå i ögonen, tycker veteranen.
NÖK, som vid årsskiftet går ur Svenska Hem, motiverar deltagandet i Kinamässan ´med att i lågpristider och skärpt konkurrens försöka hitta nya inköpsvägar och investeringar.´ Jag erinrar mig en meloditext från 1950-talet: ´Res med mig Stina i en roddbåt till Kina, så blir jag riktigt glad.´ Fast jag tror att NÖK-killarna tar flyget.
Hällestadgårdens boende och personal bjöds i alla fall på tårta och dragspelsmusik i går. MHF i Hällestad har gjort detta nedslag några år. Var det sista gången?

Bostadslösa
Det finns ett antal personer i Finspång som saknar egna bostäder. Oväsen, fylleri och bråk gör att de blivit vräkta. I bästa fall kan de till och från kinesa hos kompisar, men i värsta fall tvingas de sova utomhus eller på offentliga toaletter.
Stängningen av Härbärget på Hårstorp gör inte saken bättre. Inte heller att det lider mot vinter. Jag tycker att alla, oavsett hur de sköter sig, borde ha rätt till tak över huvudet. Att grannar störs är förstås inte acceptabelt, men det hjälper inte. Kommunen måste lösa bostadsfrågan för de hemlösa.
Vad jag förstår saknas inte alternativ på lägenheter i Finspång.
För övrigt är jag inte alls förtjust i att få nazistisk propaganda i brevlådan, som jag fick förra helgen, och jag finner det märkligt att det är så svårt att placera en efterlängtad träbänk i busskuren på S.Storängsvägen i kvarteret Prästkragen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om