Glimtar
Foto:
På avvägar kan både det ena och det andra hamna. Postgången kan till exempel dröja.
Maud Gynnhammar i Finspång vet om det. I onsdags fick hon ett vykort från Malmö. En kombinerad korthälsning och en kort hälsning från dottern Susanne.
Det tog två månader och två dagar innan kortet damp ner hos Maud. Det var nämligen poststämplat mitt i sommarvärmen, 23 juli, och kom fram en av veckans fina höstdagar.
Sett mot Mauds väntan, är det inget att orda om att ett brev jag postade i fredags kom till adressaten i Finspång i tisdags. Det var bara en dag längre än beräknat.
<b>Tuve var med</b>
60-åriga nöjespalatset Folkborgen i Norrköping har brunnit ner. En tragisk och beklaglig händelse. Förra veckan skrev jag om att orkestern Casa-Loma från Finspång pensionerar sig nästa år.
Den gamle musikern och fiolbyggaren Tuve Carlsson läste raderna och berättar för mig att även han har ett förflutet i Casa-Loma. När Borgen invigdes julhelgen 1942 bestod kompet av herrtrion från Finspång, Lennart Johansson vid pianot, Tuve Carlsson gitarr och Porath på kontrabas.
<b>Christer gör återbesök</b>
I morgon har Frälsningsarmén i Finspång besök av Frälsningsarméns musikkår från Västerås. Det blir inte bara brassmusik, utan även annan musik och sång. Färd- och mötesledaren heter Christer Svensson. Ja, det är den Christer som ett par år på 1990-talet var kårledare i Finspång.
<b>Kyrkogårdsstölder</b>
Vad är det för fega "krattor" som måste stjäla från Risinge kyrkogård? Spadar och krattor försvinner med påföljd att gravägarna numera uppmanas att ta med sig egna verktyg när de ska sköta gravarna. Kyrkogårdsförvaltningen har beslutat att inte längre stå för utrustningen eftersom en del klåfingriga individer stjäl som korpar.
<b>Ögonkontakt med lo</b>
Makarna Blixt, Göran och Karin, tog i söndags en promenad på Sjöviksområdet. De passerade en ödetomt på Lina Gauffins väg, i närheten av Folkets Park-kullen. På tomten finns äppelträd med äpplen på träden och på marken.
Göran såg att något rörde sig och gick närmare. I gräset under äppelträdet satt ett djur och glodde. Det tittade på makarna Blixt i flera minuter utan att bli stört eller skrämt.
- Vi är 100 procent säkra på att det var ett lodjur. Det var cirka 50 cm på höjden, säger Göran om första (ögon)kontakten med ett lo.
<b>Tid för viltolyckor</b>
I morgon avslutas den veckolånga viltolyckskampanjen i landet. Syftet har varit att få bilister att inse hur stor kollisionsriksen med vilt är och att hastigheten ofta är den största dödsorsaken vid den här typen av olyckor. Ju högre hastighet vid kollision med vilt, desto allvarligare skador på människor. Från september ökar risken för trafikolyckor på grund av älgbrunsten och älgjakten.
Vid kollision med vilt är man enligt lag skyldig att märka ut platsen och snarast anmäla olyckan till polisen. Inrapporterade olyckor i länet i år (fram till mitten av september) är anmärkningsvärd: 41 älgar, 660 rådjur, 30 hjortar och fyra vildsvin.
<b>En viss skillnad</b>
Förra lördagen hade 16 kommuner i landet en bilfri dag i centrum för att skona miljön en smula. I Finspångs centrum var det Cityrace och mera fartfyllt än någon annan gång på året.
- Så olika kan kommuner se på miljöfrågor, säger en miljövän syrligt till Glimtarna.
Om du läste om "månförberedelserna" förra lördagen, så kan jag upplysa att det var två syrgasbehållare om 45 kg som toppade listan och en ask tändstickor som upplevdes som det minst nödvändiga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!