Glimtar
Hotell De Geer invigdes 26 augusti 1952 och fyller 50 år om tre månader. Det upplyste jag om i pingst-glimtarna.
Majlis Adolfsson i Finspång ringer och berättar att hon var med vid starten. Det var också Elin Cedermo, Siv Appelqvist och Karl-Gustaf Thiderman.
Elin bor kvar i Finspång, Siv har numera Nyköping som hemvist och K-G bor i Rejmyre. Majlis och Siv jobbade i kallskänken och K-G var först servitör och sedan hovmästare.
<b>Tjuvar på Profilen</b>
Hyresgästerna på Profilvägen får plantera blommor och göra snyggt vid husen efter eget behag. Vallonbygden står för växterna. I två veckor tilläts en tung stenkruka med blommor stå i fred på ett brunnslock.
Nu har tjuvar varit i farten. Natten till tisdagen stals krukan. Den kvinna som drabbades saknar visserligen stenkrukan, men är ändå mest upprörd över att saker och ting inte kan få vara och hyresgästerna kunna njuta av den yttre utsmyckningen.
<b>Storgrill</b>
Trevligt har det också blivit på Risings väg. I torsdagskväll invigde Hyresgästföreningen och Limhamns hus en stor utegrill mot berget till fastigheterna 14-16. Grillen är byggd som ett åttakantigt lusthus och här ska hyresgästerna kunna förlusta sig. Invigningskvällen medverkade Räddningstjänsten med en brandbil.
Sex medlemmar i kägelklubben Pensionisten har byggt en altan på taket till Gallerians kägelhall. Kägelhallföreningen bidrog med virket och pensionärerna utförde det praktiska arbetet. Altanen vetter mot Kalkugnsbacken. Den blev klar i onsdags, mäter 15 kvadratmeter (5x3 m) och ska användas för att dricka kaffe och sola.
<b>Ingen fisk med de dragen</b>
Det är fisketid. Det märks också på snatterierna på Viberga. Fyra skolgrabbar i åldern 13-14 har under senaste veckan ertappats med att stjäla fiskedrag. En av pojkarna tog tre drag värda 197 kronor, en tog två drag för 118 kronor medan två stal ett drag vardera. Det blev ingen fångst med de dragen. Fiskeentusiasterna fångades i stället i håven.
Den försvunna dvärgväduren - en kanin - har kommit i rätta händer. För 14 dagar efterlystes den i Glimtarna. Ägarna hade tagit hjälp av halva Östermalm för att leta efter den och blev glada när de på lördagsmorgonen läste att dvärgväduren levde i högönsklig välmåga och lämnats in till Arken.
<b>Mona-Lisas svalor</b>
Mona-Lisa Lindgren svävar som på moln varje år när "hennes" tornseglare anländer till Finspång och Dunderbacken. Pingstafton såg hon sju tornseglare (tornsvalar) i luften. Sedan 1975 har Mona-Lisa följt fåglarna - deras ankomst och avresa.
Glad blev hon när hon för en tid sedan kunde lästa ett utdrag ur en bok som Östergötlands läns jaktvårdsförening gav ut 1944. I den berättas om en montagearbetare på Stal (dagens Alstom) - en fågelvän som Mona-Lisa - som följde svalorna ankomst till Finspång åren 1918-1945. Svalorna byggde bo i montagehallen för turbiner.
- Hans anteckningar stämmer nästan exakt med de iakttagelser som jag noterat. Snittet när svalorna kom är 14-15 maj, säger Mona-Lisa.
"En svala gör ingen sommar", men en tornseglare är en högtidsstund, i varje fall för Mona-Lisa Lindgren.
<b>Ordspråkslösare</b>
"Stor i orden, men liten på jorden", var rätt svar på förra veckans ordspråk. Det var säkert många läsare som listade ut det, men följande 13 hörde av sig till mig och får ett omnämnande: Gittan Oscarsson, Anna Ekman-Andersson, Anna-Karin Karlsson, Regina Andersson, Rose-Marie Goding-Blomdahl, Marja-Leena och Percy Husvall, Sven-Erik Nordin, Mats Andersson, Thomas Torkeli, Ingvar Johansson i Prästköp, Taisto Korhonen och Bengt "Läppe" Karlsson.
Veckans klurighet är denna: "Objekt, vilka kamoufleras av ett säsongsmässigt emballage av kristallisk art, exponeras vid dettas övergång till större molekylär rörlighet." Var så god och skölj, jag menar grubbla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!