Glimtar
Foto:
I takrännan till ett av grannhusen spelade på fredagsmorgonen koltrasten för den som ville och kunde höra på. Jag stannade och lyssnade på de vackra tonerna. Den mörka fågeln med den knallgula näbben hade fått vårkänslor i det sköna vädret.
Varje gång jag hör koltrasten tänker jag på kompositören Lars-Erik Larsson. I en tv-intervju för många år sedan fick han frågan vilken musik han uppskattade mest.
- Koltrastens sång, svarade han utan att tveka.
Det ligger en del, inte så lite förresten, i det. Det var högsta betyget från en musikkännare. Ta dig tid att lyssna nästa gång koltrasthannen stämmer upp sin sång.
Översyn under våren
Boende på Högbyområdet påstår att inga toner längre hörs från uret i klockstapeln på Högby. Det brukar plinga på söndagsförmiddagar, en timme före gudstjänsten i Slottskapellet.
Det är riktigt att tystnaden lagt sig över Högby. Risinge församlings kyrkokamrer Gull-Britt Evertsson upplyser att ett fel uppstått på uret. En översyn ska göras av en expert från Eskilstuna. Tanken är att översynen kommer under våren i samband med reparation av klockorna i Risinge kyrka.
Kämpar för Reveljen
Ett år går så fort. Det bara blåser till. Det är bara en vecka kvar till Reveljen går och blåser in vårens ankomst i Finspång. Ska man ta ordet tradition i sin mun så är Reveljen passande. Den går tillbaka till 1885. Så länge har finspångsborna väckts av blåsmusik sista söndagen i april. Reveljen startar 05.00. På kvällen blåses taptot.
Traditionens kraft är stor, sägs det. Men musikanterna börjar tryta och Reveljens verkliga entusiaster ser en fara i att traditionen sviktar och rent av kan försvinna om några år, om inte nya krafter ansluter. Hade inte frikyrkornas musikanter hållit ut, så hade Reveljen varit i farzonen för flera år sedan. Frälsningsarméns musikledare Bengt Larsson är en med stort engagemang och hjärta för den här gamla traditionen. Han ärvde intresset av pappa Helmer och Bengts son, Per, har hakat på och sett till att släkten inte ger upp.
Per-Erik Störe är en annan som kämpar för Reveljens fortlevnad. Pelle slår cymbal. Nu efterlyser han och andra entusiaster flera blåsare till Reveljen. På torsdagkväll är det träning i Frälsningarméns kårlokal och då hoppas Pelle kunna hälsa både gamla och nya bleck- och träblåsare välkomna. Det finns drygt 15 musikanter för dagen och helst vill Pelle att de ska bli en bit över 20. Trumslagare, trumpetare, flöjter och saxofoner önskas helst, för då är alla stämmor intakta.
Föll i god jord
Missionsförsamlingen i Finspång odlar vidare på den trädgårdsloppis som föll i god jord förra året. 1 maj är man tillbaka med loppisen i Missionskyrkan. Meningen med denna aktivitet är att folk gräver upp exemplar av växter från sina trädgårdar och skänker dem till församlingen. Sedan får hugade köpare i form av almänheten komma och köpa växterna för tre olika priser, fem, tio och femton kronor. Pengarna för loppisen går till församlingens missionsarbete i Indien, en ort som ligger 40 mil från storstaden Bombay.
Sandlåda
Utanför postterminalen på Norrköpingsvägen ligger kommuens sandlåda omkullstjälpt. En bilist som passerar dagligen påstår sig vara säker på att lådan legat på detta sätt i ungefär ett halvår. "Slarvigt", anser bilisten.
Kaviartub
I korgen plockade hon ner en limpa och några ägg som hon betalade i kassan. Men en kaviartub som kostar 27.90 stoppade hon på sig och tänkte inte betala. Det här hände på Östermalmshallen härom dagen. Kvinnan, född 1957, togs för snatteri.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!