Glimtar
Foto:
Men de boende på nedre delen av Kalkugnsvägen upplever dagsläget som ljusare än på länge. Större delen av sommaren var lyktstolparna ur funktion och när tiden led mot höst blev det så svart i närheten av biblioteket, att risken var överhängande för att bilister skulle köra på gående eller fotgängare snubbla och göra sig illa.
De hoten är i stort avvärjda. För i veckan lyste armaturerna som de ska göra och de knorrande hyresgästerna vågar sig ut och kan känna sig på säkrare mark igen.
<b>Festligt i maj</b>
17 maj är Norges nationaldag. Då är det klackarna i taket på paradgatan Karl Johan i Oslo och även annorstädes i landet. Det datumet nästa år fyller Metalls avdelning 97 100 år. Så det kommer att firas och festas i Finspång i olika former under halva maj månad.
Flera projekt ska genomföras. Utställningar och seminarier arrangeras i kultur och sport perioden 1-17 maj. Och det festas på Bruksgatan och Bergslagstorget. I Bruksgatan 5 är tanken att inrätta ett rum och visa hur en metallarbetares familj levde i början på 1900-talet. En bok om avdelningen under 100 år håller på att skrivas av Lars Lagergren. Den ska alla medlemmar begåvas med.
<b>I vår tas sista tonen</b>
Orkestern Casa-Loma i Finspång sjunger ... förlåt spelar ska det vara ... på sista versen. I vårdagarna pensionerar sig orkestern. Den har hängt i sedan 1936 och har all rätt att ta sista tonerna. Första namnet var Lennarts orkester med Lennart "Beethoven" Johansson som kapellmästare.
Två år senare tog Wille Walfridsson hand om taktpinnen och bytte till Casa-Loma. Han "stal" namnet från amerikanen Glen Grays orkester. Wille ledde orkestern till 1951. Då efterträddes han av Jan Wedberg. Från hans fem år som orkesterledare spelar fem musiker kvar i bandet. Den äldste före detta medlemmen som veterligt finns kvar i livet är trumpetaren Reine Pettersson. Han började 1942.
Det är fint och prydligt runt Grosvads bandybana. Trevligare har det nog aldrig sett ut sedan idrottsplatsen stod färdig 1964. Avbytarbåsen och sekretariatbyggnaden har målats i enhetligt rött, precis som korvkiosken och entrékiosken.
Arbetet utfördes under sommaren av bandyentusiasterna i Faik, Ulf "Uffa" Johansson, Anders Asp och Rolf Andersson. Ett fyrfaldigt hurra för den pensionärstrion.
<b>Nyfikna Finspångsbor</b>
Finspångs Vandrarvänner är nyfikna på den värmländska kommunen Kristinehamn. 28 september ska medlemmar från Finspång delta i en milslång "Vandring i Vänerstad." Vad jag förstår kommer Vandrarvännerna inte att gå sträckan Finspång-Kristinehamn. Det är i längsta laget. Vandrarna bussas dit och hem.
<b>Om vi hamnar på månen</b>
På månen lär man väl aldrig hamna. Men låt oss leka med tanken. Anna Klintberg, Finspång, bidrar med lite tankemöda.
En studentklass fick 15 olika saker att välja på och rangordna dem i nödvändighetsgrad, om de skulle komma till månen. Kan du lista ut vilken sak som toppade studenternas lista och vilken som hamnade i botten?
Alternativen kommer här och bland de numrerade attiraljerna ska du alltså plocka ut den viktigaste respektive oviktigaste saken - enligt studenternas val. Svara gärna i någon form (muntligt, telefon, brev eller mejl).
1) en ask tändstickor, 2) mat i konserverad form, 3) 17 meter nylonrep, 4) fallskärmssilke, 5) transportabelt värmeaggregat, 6) två pistoler 45 mm kaliber, 7) en kartong torrmjölk, 8) två syrgasbehållare om 45 kg, 9) stjärnkarta över månens konstellation, 10) en räddningsflotte, 11) en magnetisk kompass, 12) 22 liter vatten, 13) nödbloss, 14) medicinlåda med injektionssprutor, 15) en soldriven radioanläggning med FM-sändare och mottagare.
Vilket nummer kom etta och vilket kom sist?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!