Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glimtar

Finspång2004-01-17 06:00
GO'MORRON!
I 28 år har väckarklockan ringt klockan 02.00 hemma hos tidningsbudet Marjatta Kuru.
Inte en väckarklocka, förresten, utan för säkerhets skull tre från lika många håll i lägenheten. I onsdags ringde inte uret, men Marjatta vaknade ändå och gick upp och kontrollerade vädret. En långvarig vana är svår att bryta.
Onsdagen var första vardagen på alla år som hon kunde gå och lägga sig igen. För i tisdags gjorde hon sin sista runda som ordinarie tidningsbud i Finspång och var då det bud med den längsta tjänstgöringsperioden. I 19 år arbetade hon parallellt som trappstäderska på HSB.

Nästan en mil
Det hade blivit exakt 30 år i tjänsten, om hon inte varit sjukskriven i två år, 1989-90, för ledbesvär. Hon började 1973, övertog ett distrikt från sonen. I första hand har Marjatta delat ut morgontidningarna på Nyhemsområdet, men hon har kört även på Profilvägen och Mellangrind. Senaste åren har hon inte bara kånkat på de lokala morgontidningarna, utan ett tiotal andra tidningar har hon samtidigt delat ut till abonnenterna. Totalt drygt 500 tidningar med ungefär 250 exemplar av vardera Folkbladet och NT.
På Oxhagsvägen 6-16 är det 28 ingångar och tre trappor att avverka. Höghusen Oxhagsvägen 1-3 är lättare. Där finns hiss.Hennes distrikt har sträckt sig bort till alla "stigar" med bärnamn i villaområdet mot Vattentornet. Varje morgon gick hon en sträcka mellan 8 km och en mil.

Flera barnvagnar
Tidningarna lastade hon i en barnvagn och drog den, sommar som vinter.
- Jag har slitit ut sex eller sju barnvagnar, säger Marjatta, 63 år.
Två gånger på 28 år försov hon sig. En av de gångerna var en lördag, minns hon. Marjatta fäller inga hårda ord över kyla, mörker och snöhinder.
- Det är ett bra jobb, men visst är det slitsamt, säger hon.
Slutat har hon gjort, men det är inte detsamma som det är säkert att hon delat ut sitt sista Folkblad. Hon har lovat sin efterträdare att vikariera om det skulle behövas.

Matutbudet ökar
Utbudet på matställen som serverar lunch är rikligt i Finspång. Det hindrar inte att Föreningen Folkets Hus tar upp konkurrensen.
På måndag öppnas Hyttan tre timmar på vardagar, måndag till och med fredag. Inriktningen är på husmanskost. Två rätter står på menyn, varav en, pannbiff, är stående inslag. Onsdagen är fortfarande vikt för endast raggmunk. Två damer sköter köket och servicen. Birgit Gustafson på heltid (åtta timmar) och Anne-Marie Rosell på fem timmar.
- Vi kör en testperiod på tre minst tre månader. Går det bra fortsätter vi att ha öppet, säger Eva Gunnarsson, som sköter det administrativa arbetet för Föreningen Folkets Hus.
Det senaste tunga snöfallet i måndagsmorse fick bland andra Ragnar Frondén på Profilvägen att ryta i. Hans kritik riktade sig mot Vallonbygdens entreprenörer. Utanför Ragnars hyreshus skrapades snön bort klockan 19.30 på kvällen. Oacceptabelt, hävdar han.
Ragnar har förståelse för att snösvängen inte kan ploga samtidigt på alla områden. Något område kommer först i kedjan, ett annat sist.
- Men har man som entreprenör åtagit sig ett jobb ska man ha resurser, kompetens och ambition att sköta det. När det drar ihop sig med större snömängder måste entreprenören kalla in extra folk för att snabbare få bort snön, anser Ragnar Frondén.

Vakande ögon
Stjäla ska man inte göra. Den som gör det i butiker som har övervakningskameror riskerar lättare att åka fast. Systembolaget i Finspång har vakande ögon i form av kameror. En man tog i tisdags en flaska Cinzana Bianco för 87 kronor och stoppade den under jackan, för att senare stärka sig med innehållet. Personalen märkte inget, men en kund blev vittne till snatteriet och talade om det. När personalen senare studerade videoupptagningen från kameran kunde snattaren identifieras.
I onsdags gjordes attacker på tre bilar som stod dels i källargaraget på Gästgivarevägen, dels på parkeringen på Vallonvägen, bredvid De Geer. Från två av bilarna monterades registreringsskyltarna bort och på en bil, en Skoda, sparkades höger backspegel sönder.

Tog polisexamen
Finspångstjejerna Pernilla Isaksson och Catrin Lantz tog på fredagen sin examen från Polisskolan. Den sker numera på Stadshuset i Stockholm och är en pampig historia.
Pernilla och Catrin ingick i den första gruppen som 1994 gick projektet skola-polis i Finspång. Flera gånger sökte de in på Polisskolan, men gav inte upp trots avslag, utan kämpade vidare. Envisheten gav resultat. De antogs för två och ett halvt år sedan och gick alltså ut i går. De har fasta tjänster i Norrköping framför sig. På sikt kanske de hamnar i Finspång, vem vet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om