Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glesbygdens bok föddes i skogen

GRYTGÖL
De enkla människorna. Var de levde, hur de hade det.
Det har Lennart Samuelsson i Grytgöl intresserat sig för. Det berättar han om i sin bok om Folkström, som bär titeln "Glesbygd i förändring".

Lennart Samuelsson från Grytgöl har skrivit en bok om Folkström och dess människor.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Lennart Samuelsson från Grytgöl har skrivit en bok om Folkström och dess människor. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-02-07 00:00
Lennart Samuelssons bok föddes i skogen. Han arbetade i skogen hela sitt yrkesverksamma liv. Vid snart 82 går det knappat en dag utan att han tar en promenad eller en skidtur i skogen. Att vara skogarbetare förr var ett ensamt arbete, något som Lennart ser som en fördel.
- Man störs inte av så mycket prat, säger han. Man kan se och tänka.

<b>Aktiv</b>
Lennart såg mycket i skogen. Han såg gränsrösen och gamla vägar. Han såg rester av hus och lämningar efter vad som varit åkrar och ängar. Han såg avtryck av människor som levat och verkat. Hans nyfikenhet var väckt. Han började fundera.
Lennart var aktiv inom politik och fack, nykterhetsrörelse, idrott och kyrkopolitik, vid sidan av arbetet i skogen. Han hade inte tid att pränta ner den där boken som han gick och bar på - fast han inte visste om det själv.
- När jag blev pensionär började jag att gräva i det förflutna.
Han har tillbringat mycket tid på pastorsexpeditionen, på lantmäteriet, på landsarkivet i Vadstena. Han har pratat med människor, gamla människor i bygden och arbetskamrater på Domänverket.
Han samlade material och han skrev ner det han fick reda på. Det är ingen överdrift att säga att ingen vet mer om Folktröm än Lennart Samuelsson.

<b>Detaljerad</b>
Hans bok innehåller detaljerade beskrivningar av och berättelser om människor och hus, djur och arbete, idrott och nöjen. Geografiska namn och deras troliga bakgrund. Även skrönor och berättelser finns med.
Naturligtvis är Lennart själv en bygdens son. Han är född och uppväxt på ett skogsjordbruk på Stockhult, där hans fars släkt arbetat och levat i flera decennier.
I ungefär tio år höll Lennart på att samla och sammanställa material. Hans bok kom närmare och närmare, men själv hade han ingen tanke på det.
- Ibland när jag guidade i Folkströms kyrka och berättade om orgeln fick jag uppmaningen att skriva en bok.

<b>Betalade själv</b>
Inga Ohlsson på ABF puffade på. Hon tyckte att all den kunskap som Lennart har om bygden borde få komma flera till del.
- Lennart har själv bekostat utgivningen, säger Inga, och ABF har hjälpt till med en renskrivning och redigering.
Nu ligger den på bokhandelsdisken, volymen om Folkström och dess människor, som Lennart Samuelsson började på under sina ensamma timmar i skogen. Det finns material till en bok till. Men osvuret är bäst.
- Det blir som det blir med den saken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om