Glaset till finkrogen kommer från mästare i Rejmyre
REJMYREReijmyre Glasbruk har inlett ett samarbete med Edsbacka Krog i Sollentuna. Glasbruket har tillverkat en serie glas som det numera dukas med på krogen. I går besökte personalen på Edsbacka Korg Reijmyre Glasbruk för att se när glasen blåstes.
En kockmössa är stämpeln på de glas som tillverkas till Edsbacka krog och som glasblåsaren Ronnie Ståhl här gör. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Vi började rita på hur vi ville att glasen skulle se ut för ett år sedan och sedan i november dukar vi med glasen på krogen, säger Christina Bergh på Edsbacka Krog.
<b>"Är spännande"</b>
Hon var en av de 15 ur personalen på krogen som i går besökte Reijmyre Glasbruk för att se när ett av glasen i serien, vitvinsglaset, blåstes i hyttan samt få information om glasbruket.
I glasserien ingår vitvins-, rödvins-, champagne-, dessert- och vattenglas.
- De är väldigt fina, det är roligt att de är handgjorda. Det är spännande att vara här, säger Ulla-Bella Gylleus, som jobbar som kontorist på Edsbacka.
Glasserien bär Christer Lingströms namn och glasen är märkta med hans signum, en kockmössa.
Varje glas är draget, vilket innebär att den munblåsta kupan övergår i benet utan avbrott. Reijmyre Glasbruks VD Rigmor Aldehag Holmberg är mycket nöjd med samarbetet med Edsbacka Krog.
- Alla samarbeten är bra, men vi passar som hand i handsken för varandra. Både vi och de satsar på kvalité. Vi försöke hitta andra på marknaden som tänker påsamma sätt som vi och så är det här. Att lilla Rejmyre får uppträda tillsammans med dem betyder mycket, menar hon.
<b>Gamla anor</b>
Edsbacka Krog har anor från 1626 och öppnades åter av Christer Lingström och Bengt Gylleus 1983. Krogen fick år 2000 två stjärnor i Guide Rouge (före detta Guide Michelin).