Finspångs Skyttegille har haft verksamhet i Grostorp sedan 1954, men på grund av att kommunen ska bygga bostäder i området måste den anrika föreningen, som bildades 1897, flytta sin verksamhet.
– Vi har fått ta ett år i taget och kämpat länge för att hitta en ny plats, där en ny skytteanläggning kan byggas, säger sekreteraren Sölve Pihl i Finspongs Skyttegille.
Nu har föreningen fått 1 550 000 kronor i stöd från Arvsfonden för att anlägga en tillgänglighetsanpassad skyttelokal för olika discipliner inom skytte i Olstorp, några kilometer utanför Finspång.
– Allt är klart med markägare, länsstyrelsen och bygglov, men totalkostnaden blir cirka 2,5 miljoner kronor och vi behöver hjälp av kommunen för att lösa den återstående finansiella delen, betonar Sölve.
Skjuthall, parkering, toaletter och förråd ska anläggas vid Olstorps Jaktskytteklubbs område och projektet genomförs i samarbete med bland annat Finspångs Pistolskytteklubb. Föreningen kommer att kunna inkludera skyttar med funktionsnedsättning.
– Vi är helt miljövänliga och tar hand om bly och tomhylsor. Vi använder korthållsammunition så ljudet hörs bara 75 meter bort. Inga av de närboende kommer att störas av att vi flyttar hit, påpekar Michael Svensson, vice ordförande, Finspongs Skyttegille.
Han berättar att klubben har alltifrån ungdomar till äldre i 75-årsåldern, där medlemsantalet är ett 90-tal personer.
– Det är en sport för alla åldrar. Vi har ingen annanstans att flytta, får vi inte hjälp med finansieringen dör en av Finspångs äldsta föreningar, betonar Michael.
Hugo Andersson, miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun, berättar att han fört diskussioner med föreningen under en längre tid.
– Vi kommer naturligtvis hjälpa till på något sätt. Det finns fler möjligheter att söka mer stöd, säger Hugo Andersson.
Kan en av Finspångs äldsta föreningar riskera att försvinna?
– Nej, det ska den inte göra. Vi ska göra vad vi kan för att flytten ska gå bra. Det är bra att vi kan samla jakt-, pistol- och gevärsfolket på samma ställe. Det kommer att bli jättebra.
Kan kommunen gå in med den återstående miljonen som saknas i finansieringen?
– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Det finns även anläggningsstöd och landsbygdsstöd som går att söka, konstaterar Hugo Andersson.
75-årige Sölve Pihl började med skytte som 13-åring.
– Jag bodde i Torstorp och cyklade med geväret på ryggen till skjutbanan i Grostorp. Sedan har jag hållit på med skytte under alla år, förutom under tiotalet år när jag spelade fotboll i Torstorps IF. Nu är jag äldst i föreningen, berättar Sölve.
Michael Svensson flyttade från Motala till Finspång 1995.
– Nu har jag varit med i Finspongs Skyttegille i 25 år. Vi brukar vara sex-sju klubbmedlemmar som åker runt och tävlar på större tävlingar. Vi anordnar vanligtvis några tävlingar varje år, säger han.
I nuläget är det 10-15 ungdomar som är aktiva, men förhoppningen är att satsningen på en ny skytteanläggning ska locka fler till sporten.
– Vi hoppas att nyfikenheten ska locka hit nya medlemmar, men även få tillbaka gamla medlemmar. Skyttebanan kommer inte ligga långt utanför Finspång och det är säker cykelväg hit via banvallen. Som skytt kan du hålla på från tioårsåldern och uppåt, fram till att du inte kan se längre, konstaterar Michael Svensson och Sölve Pihl.