Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ljusning för ekonomin: "Mycket blod, svett och tårar"

Från 57 miljoner back till endast en. Det är den nya prognosen för kommunens ekonomi.
– För en gångs skull lite positivt, säger kommunalrådet Mats Annerfeldt (S) lättat.

Riitta Leiviskä Widlund (S), Mats Annerfeldt (S) och Mikael Wallin (L) är glada över att äntligen kunna komma med lite positiva nyheter om Finspångs ekonomi.

Riitta Leiviskä Widlund (S), Mats Annerfeldt (S) och Mikael Wallin (L) är glada över att äntligen kunna komma med lite positiva nyheter om Finspångs ekonomi.

Foto: Jenny Borg

Finspång2024-11-15 01:00

En miljon kronor. Det är "det enda" kommunen kommer gå back i år enligt den nya prognosen. Och det är betydligt bättre än det som förutspåddes tidigare i år, när man räknade med att det skulle bli 57 miljoner minus.

– För en gångs skull lite positivt om ekonomin, annonserar en glad Mats Annerfeldt (S) på torsdagen.

– Det är mycket blod, svett och tårar! Förvaltningen har gjort en fantastisk insats.

undefined
"Vi måste fortsätta kämpa, annars är risken att det rullar tillbaka och vi får göra samma arbete en gång till", säger kommunalråd Mats Annerfeldt (S) som inte vill andas ut än, trots den förbättrade prognosen.

Det som gjorts för att minska det befarade jätteunderskottet är bland annat att kommunen infört anställningsstopp, minskat ledningsstaben och beslutat att inte ersätta chefstjänster.

– Som kommunal verksamhet är 80 procent personalomkostnader och de minskar nu, säger Mats Annerfeldt.

Hur har ni fått dem att minska?

– Vi har till exempel tagit bort 14 tjänster centralt inom sektor utbildning. Det är strateger, administratörer och någon chef. En del resurspersoner har också tagits bort ute i verksamheten, säger Mikael Wallin (L), utbildningsråd.

undefined
"Det är ett hårt arbete som gjorts där alla drar sitt strå till stacken", säger Mikael Wallin (L), utbildningsråd, om att det beräknade underskottet nu minskat från 57 miljoner till en.

Men det är inom vård och omsorg som ekonomin har förbättrats mest under hösten, berättar de, bland annat har hemtjänsttimmarna minskat. Varför det ser ut så vet de dock inte än.

Men att ekonomin nu går så pass mycket bättre än väntat betyder inte att det blir guld och gröna skogar nästa år. I stället ska man fortsätta hålla igen. Kommunen går nämligen fortfarande back inom skola och social omsorg.

– Vi har ingen möjlighet att göra stora ekonomiska satsningar när vi fortfarande har sektorer som går back, utan då vill vi rätta till det innan, säger Mikael Wallin.

Man ser nu över hur kostnaderna kan minskas inom social omsorg – Finspång har till exempel högre kostnader för LSS än andra liknande kommuner och även höga kostnader för ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd). Exakt hur kostnaderna för ekonomist bistånd ska minskas har de styrande partierna i S, C och L ännu ingen plan för, men ett sätt är att skjuta till mer pengar till budget- och skuldrådgivning och se till att boendestöd fortsatt är gratis:

– Om man kan få budget- och skuldrådgivning kan man få hjälp att komma till bukt med sin privatekonomi, då kanske man inte hamnar hos ekonomiskt bistånd, säger Mats Annerfeldt.

– Och om boendestöd skulle kostnadsbeläggas finns det stor risk att människor avstår, vilket gör att de hamnar i en sådan taskig situation socialt att de kommer hamna i andra åtgärder som är mycket, mycket dyrare.

undefined
De styrande partierna har nu tagit fram ett förslag till budget för Finspångs kommun för nästa år och en strategisk plan för de kommande tre åren. Kommunfullmäktige beslutar om detta i nästa vecka.

Från oppositionens sida är det dock tuffare tag mot arbetslösa med försörjningsstöd som ska få ned kostnaderna.

– Arbetslinjen är viktig: de som kan arbeta – ska arbeta. Om man är arbetslös kan man inte tacka nej till arbeten, säger Per-Olov Strandberg (M).

Är det problemet, att arbetslösa inte vill arbeta?

– Så ska man inte säga, men det finns arbeten – och då måste man ta dem. Det finns många enkla jobb man kan ta. Att skjuta till pengar till boendestöd och skuldrådgivning är bra, men långt ifrån tillräckligt.

undefined
Per-Olov Strandberg (M) från oppositionen tycker att det är oansvarigt av majoriteten att avsätta tvåprocentsmålet: "Det kommer alltid svåra år och om man inte har något på banken vid dåliga år – då blir det svårt".

Per-Olov Strandberg betonar att den nya prognosen för ekonomin är mycket positiv och vill ge en eloge till de verksamheter och chefer som fått det att hända. Samtidigt vill Moderaterna att tvåprocentsmålet återinförs:

– Jag tycket det är lite oansvarigt att avsätta tvåprocentsmålet. Det kommer alltid svåra år och om man inte har något på banken vid dåliga år – då blir det svårt.

Onsdag 20 november tas förslag till budget 2025 och strategisk plan för de kommande tre åren upp i kommunfullmäktige.

Finspångspolitikerna i KS

Kommunstyrelsen brukar kallas den kommunala motsvarigheten till regeringen. I Finspång består den av 11 ledamöter:

1. Mats Annerfeldt (S) - ordförande

2. Kristin Yderfors (C) - 1:e vice ordförande

3. Inge Jacobsson (M) - 2:e vice ordförande

4. Riita Leiviskä-Widlund (S)

5. Jan-Erik Heintze (S) 

6. Anne Kron (S)

7. Mikael Wallin (L)

8. Torgny Maurer (SD)

9. Pia Bågenholm (SD)

10. Per-Olov Strandberg (M)

11. Ingrid Westlund (V)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!