Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Givande projekt för barn och ungdomar

FINSPÅNG
Barn och ungdomar har stärkts och det interna samarbetet över förvaltningsgränserna har ökats. Flera goda resultat påpekas i en intern utvärdering av Ungdomsstyrelsens samverkansprojekt som nu har avslutats.

Finspång2001-09-21 00:00
Det var 1998 som regeringen utsåg Finspångs kommun till en av 15 (av 130 sökande) kommuner att delta i Ungdomsstyrelsens samverkansprojekt för ungdomar.
I somras avslutades projektet och nu har en intern utvärdering av det gjorts av socialförvaltningen.
Utvärderingen visar att projektet till stor del har gett goda resultat. Bland det som lyckats bra nämns bland annat att barn och ungdomar har stärkts genom de förebyggande arbetet som genomförts med en organisation med både frivilliga krafter och offentliga verksamheter.

<b>Fungerat bra</b>
Fungerat bra har också samverkansområden och projektgrupp gjort och barn och ungdomars behov har kunnat tillgodoses, framförallt i verksamheter i kommunens ytterområden.
Den stora svårigheten i projektet uppges ha varit att samordna befintliga projekt och resurser till barn och ungdomar och att utnyttja de samlade resurserna effektivare. Det har ibland också upplevts negativt att projektledaren inte haft rätt att fatta förvaltningsövergripande beslut.

<b>Tre avslutade</b>
Under projekttiden har Finspång fått 1,1 miljoner kronor från allmänna arvsfonden, vilka har gått till de åtta delprojekt som startats. Av dessa har tre avslutats, två med uppnådda mål och ett på grund av brist i frivilligt engagemang.
De två förstnämnda var dels ett projekt som syftade till att erbjuda ungdomar utan fritidsintressen eller med bristande ekonomiska resurser möjlighet att delta i modellflygklubbens verksamhet, dels ett projekt med eftermiddagsaktiviteter (dans, musik, matlagning och sport) på Grosvad för resande elever.
Det projekt som avslutades utan uppnådda mål var eftermidagaktiviteter (Olika aktiviteter, läxläsning och vuxenkontakt) i Viggestorp för mellanstadielever.

<b>Permanentat</b>
Tre projekt har övergått i permanent verksamhet; Grygölsprojektet (eftermiddags- och kvällsaktivteter för barn och ungdomar), fritidsgårdsprojektet i Rejmyre och Bullerbyn i Hävla (aktiviteter efter ungdomars behov och intressen). Ett av projekten drivs fortfarande i projektform, Motorverkstaden vid Elianstorpsbanan (Där elever från det individuella programmet varvar teori och praktik och får bygga en folkracebil).
I utvärderingen finns också en förhoppning inför framtiden, när nu det statliga stödet har avslutats.
Det menas att det är viktigt att de strukturer som finns uppbyggda kring barn- och ungdomsarbetet i kommunen, ska finnas kvar och utvecklas.
Utvärderarna vill också att arbetet även fortsättningsvis ska ske i samverkan över förvaltningsgränserna och att det är önskvärt att det finns en politisk styrgrupp som har mandat att fatta beslut i frågor gällande barn och ungdomar.
Socialnämnden har antagit ett förslag till riktlinjer för struktur och organisation kring detta. Beslut kring riktlinjer ska sedan fattas av kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om