Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gigantiska vaser förr vid Lugnet

Vaserna på tavlan är enormt mycket större, än dagens urnor på samma plats.

En tavla som framhäver den fantastiska miljön och vyn från lusthuset Lugnet.

En tavla som framhäver den fantastiska miljön och vyn från lusthuset Lugnet.

Foto: Okänd

Finspång2020-05-10 08:00

Var finns idag de gigantiska vaserna vid Lusthuset Lugnet i Finspång, som syns på den här tavlan?

Eller är det bara på den här målningen, som konstnären i form av "konstnärlig frihet"  fick för sig att måla in två gigantiska vaser med blommor i? 

Enligt noteringar vid det här fotot av tavlan, ett foto som ingår i hembygdsforskaren Eric Larsons donering till Finspångs kommun, är vaserna i "Pompeji-stil", fyllda med blomster. 

Pompeji var ju en antik stad  som blev känd för att tillsammans med städerna Herculaneum, Stabiae och Oplontis ha blivit förstörd av Vesuvius vulkanutbrott år 79 e.Kr. 

Idag pryds i alla fall Lusthuset Lugnet av mycket mindre urnor, bredvid de sex stora grekiskinspirerade kolonnerna framför huvudentrén.

Mitt i bilden ser man också några människor, som lär ska symbolisera tron, hopp och kärleken.

Var tavlan finns idag, förtäljer inte noteringarna i Eric Larsons samling, där tavlan alltså är avfotograferad, men den verkar i alla fall ha hängt på Finspångs slott och ägts av brukspatronen Carl Ekman.

Angående lusthuset Lugnet, stod det färdigt 1821 och hade Lars Jacob von Röök, som arkitekt. Han ritade även Orangeriet vid Finspångs slott.

Om lusthuset skrev han så här:

"Det blir efter all anledning mycket vackert..."

Och det är bara att hålla med om att Lugnet blev vackert och är en av Finspångs finaste historiska pärlor, byggt i stram klassicistisk stil, längst ut på den så kallade Bastudden.

Lugnet ska med sin arkitektur och sin placering, ha gestaltat sin tids romantiska naturkänsla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!