Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rapporter om giftiga ämnen på brandmännens övningsfält

I marken där räddningstjänsten övar finns både PFAS och koppar, men halterna bedöms inte som alarmerande. "Jag ser inga akuta risker", säger miljöstrateg Madeléne Lundén.

Brandmän övar på Flampunkten i Finspång. I marken finns både PFAS och koppar, men halterna är inte alarmerande.

Brandmän övar på Flampunkten i Finspång. I marken finns både PFAS och koppar, men halterna är inte alarmerande.

Foto: Carolina Nilsson (arkiv)

Finspång2023-02-10 15:00

Räddningstjänstens övningsfält, Flampunkten, ligger nära industrins verksamheter utanför Norrmalm i Finspång. Här utbildas brandmän och företag i Heta arbeten – för jobb med verktyg som ger gnistor eller värme. Räddningstjänsten har, efter krav från miljökontoret, tagit prover och funnit olika nivåer av PFAS – en grupp syntetiska ämnen – och koppar i marken.

– PFAS-halterna är inte så höga som man först befarade. Det handlar om asfalterade ytor och ingenting verkar ha runnit ut eller nått ytvattnet i närheten. Jag ser inga akuta risker, men det är bra att hålla koll. Metallhalterna bottnar sannolikt från tidigare industriverksamheter snarare än brandövningar. Vi vet sedan tidigare att Skutbosjön är förorenad, fortsätter Madeléne Lundén.

Riskerna har inte ökat sedan proverna bedömts, men området är inte rent. Det finns även rester av brandskum på övningsfältet. 

– Inga PFAS är egentligen bra, men vissa är mer giftiga än andra. Frågan blir mer komplex när det finns vatten i närheten. Området sticker inte ut mer jämfört med andra brandövningsplatser. Det ligger varken mitt i samhället eller nära en badplats, säger hon.

PFAS är ett samlingsnamn för en större ämnesgrupp på drygt 10 000 identifierade ämnen med olika egenskaper och användning i samhället. Gemensamt för de effektiva ämnena är dels att de är mycket svåra att bryta ned, dels kan vissa PFAS-ämnen ha skadliga effekter för människa och miljö. Ämnena är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön, uppger Kemikalieinspektionen.

PFAS används bland annat till impregnering av olika textilier, läder och pappersförpackningar och är fett-, smuts- och vattenavvisande. Ämnena finns i färger, skidvalla och kosmetika. PFAS används vidare i brandskum avsett för att släcka vätskebränder.

Peter Kindblom, räddningschef i Finspång, välkomnar rapporten. Räddningstjänstens släckskum innehåller inte längre PFAS.

– Vi uppskattar och tycker det är bra att tillsynsmyndigheten sätter krav på oss att undersöka marken. Det är väldigt många år sedan vi använde skum som innehöll PFAS. Det är skönt att höra att värdena inte är alarmerande. Räddningstjänsten inväntar nu beslut från tillsynsmyndigheten om vad nästa steg blir, säger han.

När avrapporteringen av provresultaten är avslutad fortsätter diskussionerna om, och vad som är rimligt att göra med marken.

Karta: Norrmalmsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!