Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Generaldirektörens första besök gick till Finspång

- Nu ska du få se ett av Sveriges bästa Teknikcollege, säger Sune Karlsson, vd på IUC Öst som på onsdagen visar Pia Enochsson, generaldirektör på den nya Myndigheten för yrkeshögskolan runt i Finspång.

Foto: Malin Perk

FINSPÅNG2009-09-17 03:00
Den nya Myndigheten för yrkeshögskolan drog igång 1 juli. Finspångsbesöket är generaldirektörens första studiebesök i verkligheten sedan hon tillträdde sin tjänst.- Jag lyssnade på Sune Karlsson i Almedalen i somras och blev mycket intresserad av hur Teknikcollege fungerar i Finspång, säger Pia Enochsson.Sune Karlsson, som tidigare var personaldirektör på Siemens och som nu är vd på IUC Öst, som grundades för industrin av industrin, berättar om hur man i Finspång jobbat med kompetensutveckling inom industrin sedan 1990-talet.- Siemens går otroligt bra. Under mina 3,5 år som personaldirektör på Siemens har jag anställt 987 personer.Det här visar, menar Sune Karlsson, på hur stort behovet av kompetent personal till industrin i Finspång är.Teknikcollege är en satsning som görs i hela Sverige och som Industrikommittén och IF Metall står bakom.Bergska och CNG
Idén med Teknikcollege i Östergötland, där både Bergska skolan och CNG numera ingår, är att skolor, kommuner och företag ska samverka för att utveckla industriteknikutbildningen i regionen. Här varvas praktik och teori - utbildningen ska likna din kommande arbetsplats. Och utbildningen ska leda till jobb direkt.Det är det här generaldirektören vill ta del av på sitt Finspångsbesök.- Nu ska du få se ett av Sveriges bästa Teknikcollege, säger Sune Karlsson innan de kliver in på Curt Nicolin gymnasiet, CNG.Inne på Siemensområdet, där CNG håller till, donar ett gäng elever i trean på industriprogrammet med en gul svävare. Eleven Jonas Ritsle förklarar att de ska fixa iordning en svävare, som tidigare elever på skolan har konstruerat. Tips och idéer har de fått av ett Stockholmsföretag, som de besökte tidigare i veckan.Rekryterar elever
- Räknar du med at få jobb efter den här utbildningen, frågar Pia Enochsson som i nästa andetag framhåller att yrkeshögskolan kanske kan vara något för honom.CNG:s rektor Magnus Schenström, som står bredvid skrattar åt kommentaren.- Är du här för att rekrytera elever, undrar han leende innan han tar med generaldirektören på en rundvandring på skolan.Under Finspångsbesöket får Pia Enochsson också besöka verkstaden på Siemens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om