Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Garanti och program för unga arbetslösa

Ungdomsarbetslösheten har ökat i Finspång och är nu så hög som 14,8 procent. Vissa av ungdomarna är inskrivna i kommunala ungdomsprogrammet eller i ungdomsgarantin. Det ger dem möjlighet till praktik och studier.

Det är Gunnar Nilsson, Lise Olsson och Dick Jahrl som har kontakt med ungdomarna i ungdomsgarantin respektive kommunala ungdomsprogrammet. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Det är Gunnar Nilsson, Lise Olsson och Dick Jahrl som har kontakt med ungdomarna i ungdomsgarantin respektive kommunala ungdomsprogrammet. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-12-02 06:00
14, 8 procent av Finspångs ungdomar (18-24 år) står utanför den reguljära arbetsmarknaden. De öppet arbetslösa ungdomarna, de som inte deltar i program eller åtgärder, uppgår till 6, 6 procent. Arbetssökande ungdomar kan till exempel få en plats i det kommunala ungdomsprogrammet eller ungdomsgarantin. Beställarförbundet har nyligen förlängt det avtal man har med arbetsförmedlingen kring detta så att det gäller även nästa år. Platserna i ungdomsgarantin utökas också från 40 till 45. Det kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin har sina lokaler i kommunhuset och tre personer jobbar där; Dick Jahrl, Lise Olsson och Gunnar Nilsson.
- Vi är kontaktpersoner och var och en av oss har ansvar för ett antal ungdomar, förklarar Dick Jahrl.

Studier och praktik
I dag är 44 ungdomar inskrivna i ungdomsgarantin och 37 i kommunala ungdomsprogrammet. Ungdomsprogrammet riktar sig till ungdomar som är mellan 18 och 20 år och de måste ha gått ut gymnasiet eller annan likvärdig utbildning. Ungdomsgarantin riktar sig till ungdomar mellan 20 och 24 år. När ungdomarna anmäler sig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen kan en del av dem få en plats i ungdomsgarantin eller ungdomsprogrammet.
- De har med sig en handlingsplan från arbetsförmedlingen som vi ska följa. När de kommer hit får de först skriva en CV och så pratar vi allmänt med dem och ser om det är något som ska ändras i handlingsplanen. Vi försöker få dem att studera, berättar Dick Jahrl.
Man kan få möjlighet att studera på halvtid och ha en praktikplats på halvtid. En viktig uppgift för ungdomarna är därför att börja söka praktikplatser på en gång, vilket man kan göra i hela Sverige och även utomlands.
- Vissa får vi hjälpa att söka praktikplatser, det finns dom som tycker att det är jättejobbigt, säger Lise Olsson.

Lära sig arbetslivet
Ofta är det inte svårt att få tag på praktikplatser.
- Det beror lite på vad de har för inriktning, är man bred är det lättare, påpekar Gunnar Nilsson.
- Man får försöka hitta lite olika vägar, en del vet inte alls vad de vill. Det viktigaste är att de får komma ut och lära sig arbetslivet och passa tider. De ska också hela tiden vara aktiva och söka arbete, säger Dick Jahrl.
Praktikplatsen ska ha godkänts av facket och man ska ha en handledare där. De som jobbar med ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin besöker också praktikplatserna en gång i månaden.
En gång i månaden hålls olika temadagar, bland annat på Komvux. Det kan vara en del i att få ungdomarna intresserade av att studera.
- Ibland kan det vara så att de säger att de inte vill studera, men när de får veta mer så vill de, säger Lise Olsson.

Många studerar
Man kan vara inskriven i ungdomsgarantin eller ungdomsprogrammet i ett år. Det är dock inte meningen att man ska ha en och samma praktikplats under den tiden. Man ska få en inblick och skaffa sig olika erfarenheter.
- Det kan också vara bra att prova ett yrke innan man söker till högskolan för att läsa till det yrket, så man inte kommer på efter en tid på utbildningen att det inte passar, påpekar Lise Olsson.
Det finns exempel på ungdomar som har haft praktikplatser och börjat läsa till det yrket. Det finns också de som under praktiktiden har kunnat få vikariat. Det är till exempel inte ovanligt inom barn- och äldreomsorgen.
- Framförallt har det här gjort att många har börjat studera, säger Dick Jahrl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om