Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu måste korkarna sitta fast: "Det spills överallt"

Från och med den 3 juli måste korkar och lock av plast sitta fast på dryckesbehållare. "För jävligt" tycker vissa om de nya korkarna – medan andra tycker det är praktiskt.

Systrarna Lena Karlsson och Karin Tjernberg, Finspång.

Systrarna Lena Karlsson och Karin Tjernberg, Finspång.

Foto: Sarah Olsson

Finspång2024-07-03 17:00

Tillhör du en av dem som letat efter flaskor med plastkorkar som inte sitter fast? Nu är det slut med det. Från och med den 3 juli är det nämligen förbjudet för producenter att tillverka dryckesbehållare under tre liter med korkar och lock av plast som inte sitter fast.

Sedan en tid tillbaka har förändringen redan kunnat märkas av, då producenterna börjat ställa om sin tillverkning inför införandet. Men nu är det alltså lag och producenterna får inte längre sälja vätskebehållare utan att korken sitter fast, till butikerna. Så snart de redan levererade flaskorna sålt slut, kommer de vara ett minne blott.

Många har redan hunnit irritera sig på det nya påfundet. Finspångsbon Wilma Pihl tycker att de nya korkarna är "för jävliga".

– De fastnar överallt i ansiktet när man ska dricka ur dem och de går inte att stänga och det spills överallt, säger hon.

undefined
Wilma Pihl tycker att de nya korkarna är "för jävliga".

Andra har dock börjat vänja sig. Karin Tjernberg tyckte också att korkarna var jobbiga i början, men nu bryr hon sig inte lika mycket.

– Nu har man väl vant sig lite vid dem, men de andra korkarna var ju bättre, säger hon.

Systern Lena Karlsson håller med:

– Första gången jag skruvade av och grädden rann ut så blev jag lite irriterad, men det är inget jag bryr mig om särskilt mycket.

För Elina Palmqvists del är det till och med bra att korken sitter fast på gräddförpackningar, och annat som inte är dryck:

– Jag har lätt för att vara lite tankspridd och så lägger jag bort korken och vet inte var jag lagt den. Hänger den på så vet man ju i alla fall var den är någonstans!

undefined
Elina Palmqvist, Finspång.

Johanna Ragnartz, vd för den ideella organisationen Håll Sverige rent, säger att hon kan förstå de som blir irriterade över de nya fastsatta korkarna som kan hamna i vägen när man ska hälla eller dricka.

– Men om man förstår anledningen bakom kanske man kan få ett annat perspektiv. 130 000 lock och korkar hamnar varje vecka i naturen i Sverige när de inte sitter fast. Det är ett stort problem för naturen och miljön – det är plast som aldrig försvinner. Det är lite mindre bekvämt, det kan jag hålla med om, men vi får vänja oss – det är en bra insats för naturen och miljön!

Hur stor nytta gör det att plastkorkarna sitter fast?

– Om man multiplicerar 130 000 korkar och lock med årets 52 veckor kommer man snabbt upp i enorma mängder av plast. Hade dessa i stället hängt fast vid sin huvudprodukt hade de inte blivit till löst skräp.

undefined
"Många är upprörda över den här förändringen, men samtidigt vet vi att sju av tio svenskar är upprörda över att det är så nedskräpat i Sverige", säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Vad har du för tips för att hantera de nya korkarna? 

– Man kan knäcka till den lite så den sitter i öppet läge. Och vrida den. Sedan kommer vi vänja oss. När aluminiumburkarna först kom var det med en lös flärp som man drog bort, sen ändrade man till att den sitter fast och det hanterar vi ju nu utan större problem.

undefined
Hundratusentals plastlock har tidigare hamnat i naturen. Nu återstår att se hur det blir med den nya lagen då de måste sitta fast i sin förpackning.

Den nya lagen är en del av EU:s engångsplatsdirektiv som klubbades år 2019. Syftet är att EU-länderna ska komma till rätta med plastprodukters negativa påverkan på miljön. De plastprodukter som regleras är de som förekommer mest i mätningar av nedskräpning. Att sugrör i plast förbjöds för ett par år sedan kommer exempelvis från direktivet. Framöver ska även ett system med pant (eller något annat system för insamling) av plastflaskor införas i medlemsländerna. Pantsystemet har funnits länge i Sverige, men är inte lika vanligt i resten av EU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!