Varje vår deltar Finspångs kommun i Skräpplockardagarna, en nationell kampanj från Håll Sverige Rent mot nedskräpning.
Under tisdagen samlades politiker i kommunstyrelsen och deltagare från kommunens dagliga LSS-verksamheter för att plocka skräp i området runt Ölstadsjön.
– Det har varit på gång tidigare att göra det här tillsammans med LSS-grupperna och i år var det ett gemensamt förslag att området runt Ölstad är en bra plats. Vi vet till exempel att det blåser iväg skräp från återvinningsstationen vid Viberga, säger Ulf Karlsson, projektledare, Finspångs Tekniska.
LSS dagliga verksamheter arbetar ständigt med att hålla rent genom att plocka skräp i kommunen.
– Vi håller på året om. Vi har ett miljötänk överhuvudtaget i det här gänget, säger handledaren Annelie Telleskog.
– Det är ett viktigt jobb, som gör stor skillnad. Ibland gör vi gemensamma insatser, det var kul att vi fick frågan från Finspångs kommun om att vara med i år, säger handledaren Åsa Johansson.
Andreas Pettersson var en av LSS-deltagarna som plockade skräp under tisdagsförmiddagen.
– Det är ett viktigt jobb. Jag vill hitta så mycket skräp som möjligt. Man brukar känna att man gjort ett bra jobb efter en sån här dag, säger Andreas Pettersson.
Kommunstyrelsen var på plats med flera representanter. Miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C), brukar delta vid dessa årliga arrangemang.
– Sådana här dagar är jättebra. Vi har varit duktiga i Finspång genom åren. För några år sedan var vi bäst i Sverige, säger han.
Han lyfter fram LSS-gruppernas idoga arbete med att hålla Finspång rent.
– De är jätteduktiga. Det håller på jämt, det ingår i deras vanliga jobb som pågår hela året, säger Hugo Andersson.
Skräpplockardagarna är en nationell kampanj som arrangeras varje år av Håll Sverige Rent tillsammans med landets kommuner.
I Finspång lockar aktiviteten varje år mängder av barn, ungdomar och andra invånare som vill vara med och göra kommunen snyggare och tryggare. I år är cirka 2 800 personer anmälda, främst förskolor, skolor och föreningar.
– Målet med dagen är att hitta lite skräp, men inget farligt avfall. Vi ser tecken på att det hamnar allt mindre skräp i naturen, jämfört med tidigare, konstaterar Ulf Karlsson.