Gammalt kök blir som nytt
FINSPÅNGPå Dunderbacksvägen 21 händer det grejer. Förutom att det numer ryms ett finskt seniorboende kommer snart sysselsättningsenheten att ta det gamla köket i bruk.
Innan köket kan tas i bruk måste det städas mycket noggrant. Agneta Hansson skrubbar skinande rent. FOTO: MARTIN ROTH
Foto:
- Hit är alla välkomna som ingår i sysselsättningsenheten. Kanske är man på väg till något av våra projekt och inte hunnit med frukosten, då kan man köpa sig en macka och ta med, säger Inger Gustafson som är enhetschef.
Här ska man till en början erbjuda kaffe, mackor och fikabröd till självkostnadspris, men än återstår massor av saker som måste fixas innan den första mackan kan serveras.
Köket som tidigare användes av dagcentralen är ljust och rymligt, de gula färgerna på väggarna visar att det finns en potens för att det här kommer att bli ett mysigt ställe.
Deltagarna i sysselsättningsenheten har oftast inte en ekonomi som tillåter några utsvävningar, ibland prioriteras till och med maten bort. Då kan det vara bra att veta att det går att köpa sig en lunchmacka här till, i stort sätt, självkostnadspris.
De som brer mackor och håller kaffekokaren i gång är människor som man snart räknar med ska komma ut på den ordinarie arbetsmarknaden. Det är nästan, nästan på riktigt.
Att det är så vet Agneta Hansson, det är hon som är handledare för köket.
- Det är mycket som måste göras innan vi kan öppna. Allting måste skuras jättenoga eftersom det handlar om ett kök. Sedan är det ju en massa saker som måste köpas in, rengöringsmedel och disktrasor. Alla regler som gäller för livsmedeldhantering måste också ses över, säger hon.
Agneta har tidigare erfarenhet av restaurangbranschen och de som hon ska vara handledare för är människor som tänkt sig arbeta inom branschen i någon form.
För att kunna skicka in en ansökan om att få använda köket ser man nu över både lokaler och vad man tänkt använda köket till. Sedan är det bara att hoppas att det blir godkänt.
Agneta kan inte låta bli att fundera på hur man ska göra om man vill utöka menyn, för det finns tankar på en värmande soppa i vinterrusket.
- Då får vi väl skicka in en ny ansökan.
I början av augusti hoppas man på att kunna vara igång i det nya köket och man kommer att ta det lugnt till en början.
- Vi får se hur det går, om folk hittar till vårt nya kök, då kanske vi kan ha någon form av lättare lunch att erbjuda. Men det är viktigt att veta att vi inte får konkurera med den ordinarie arbetsmarknaden. Vi gör ju det här för att människor ska må bra och utvecklas, inte för att tjäna pengar, säger Inger Gustafson.