Det är fem år sen diskussionen kring framtidens gymnasieskola började. Det var då tankarna kring Finspång college kom upp i en utredning. Då slogs det fast att elevunderlaget på sikt skulle sjunka och att konkurrensen på gymnasiemarknaden skulle öka, bland annat genom det som kallas frisök, att eleverna inte längre måste söka i hemkommunen i första hand.
Men några egentliga beslut fattades inte förrän frågan kring CNG:s nya lokaler kom upp för ett år sedan. Under 2012 har ärendet utretts och kommunstyrelsens förslag är att CNG ska vara huvudman för alla nationella program och kommunen fortsätta vara huvudman för introduktionsprogrammen och gymnasiesärskolan.
Det förslaget skulle i går behandlas i kommunfullmäktige och Anders Härnbro (S) inledde debatten med att ge en bakgrund och genom att säga att meningen med förslaget är att öka samarbetet för att möta konkurrensen på gymnasiemarknaden. han lade också till en att-sats: om kommunen tycker det är strategiskt nödvändigt att starta ett nationellt program som inte redan finns hos en annan huvudman i Finspångs kommun så ska kommunen kunna göra det.
När det var oppositionens tur att kliva upp i talarstolen var det Larseric Ramlöv (FP) som tog ordet.
Han ville hellre se en tydlig genomarbetad strategi och tydliga mål. Därför yrkade han på återremiss av ärendet.
Han kritiserade också majoritetens hantering av ärendet.
- Majoriteten har lyckats väl med att skapa en oro ute i samhället, sa han.
Allianskollegan Sune Horkeby (C) yrkade också på återremiss och tyckte att ärendet stressas fram.
- Vi är på väg att ta ett förhastat beslut, sa han.
Sista repliken i debatten fick Monica Gustavsson (V). Hon menade att det inte alls handlade om vem som var bäst lämpade att bedriva introduktionsprogrammen eller gymnasiesärskolan.
- Det handlar om att CNG inte vill ha de svaga eleverna.
Sedan gick ärendet till beslut och då begärdes votering. Med 20 röster mot 23 fick alliansen igenom en återremiss. (Det krävs bara en tredjedel av rösterna.) Ärendet går därmed tillbaka till kommunstyrelsen.
Läs mer i torsdagstidningen