Full rulle för Rolf när det är biokväll
Två stora filmprojektorer dominerar det lilla rummet i Folkets Hus. Här har Rolf Sundqvist kört bio i snart 20 år.Och visst händer det att han kan se filmerna också, även om rullbytena innebär att han missar några minuter.
Rolf Sundqvist är en av Folkets Hus två biomaskinister. Projektorerna ska snart renoveras för att kunna visa filmer med en ny typ av ljudteknik.Foto: Titti Olovsson
Foto:
- Det brukar bli ett par gånger per månad, säger han.
Filmerna kommer från bolagen i flera rullar. På varje rulle finns mellan 15 och 20 minuter. Maskinisten får klippa ihop den så att det passar på en eller två rullar, beroende på vad som finns.
- På dom stora biograferna har man en manskin med en enda stor rulle, som hela filmen får plats på. Små biografer kan ha en mindre, då blir det kisspaus, säger Rolf.
Kryss
I Finspång finns det två projektorer och till maskinistens jobb hör att se till att rullbytet går smidigt.
- Man håller koll på ett räkneverk på projektorn, men man ser också på filmen när det börjar bli dags. Det dyker upp ett kryss i högra hörnet på filmduken.
När rullbytet ska ske fäller maskinisten ner en lucka i den första projektorn. Då reflekteras inte den sista biten film på filmduken. På projektor nummer två har han sätt i gång filmen och när det är dags trycker han på knappen som lyfter på luckan i den projektorn.
I arbetsuppgifterna för biomaskinisten på Folkets Hus ingår att klippa ihop de fem eller sex rullar - eller fler beroende på längden på filmen - till två. För att göra det använder han ett litet ljusbord och tittar på filmrutorna. Med specialtape fogar han samman filmen.
Filmprojektorerna är cirka 40 år gamla. Men de har renoverats under den tiden. Och nu är det snart dags igen. Den här gången handlar det om ljudet.
- Ljudet ligger som ett spår på filmremsan, säger Rolf Sundqvist och visar på ljusbordet. Det läses av i projektorn. Vissa bolag har ny teknik, som inte projektorerna klarar.
För att uppgradera tekniken har Folkets Hus fått ett bidrag från Svenska filminstitutet på 15 000 kronor. Folkets Hus betalar lika mycket. Då kan biografen även visa filmer med den nya ljudtekniken.
Schindler´s list
Rolf gillar att se film också. Det händer att han går på bio i "det civila". Då är det Grytgöls bio som gäller. Även när han jobbar händer det att han tittar på filmen.
- Den film som jag sett flest gånger är Schindlers list. Den kan jag utantill efter att ha sett den 20 gånger.
Rolf och hans kollega jobbar uteslutande med själva visningarna. Att bestämma repertoaren, beställa och marknadsföra filmerna etc är inte deras jobb.
Folkets Hus-föreståndare Lasse Palmqvist berättar att vissa titlar får man från filmsättare på riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Filmsättarna jobbar mot föreningar i landet, som slipper ha kontakter med många olika filmbolag.
- Fast om man vill kan man ta kontakt med filmbolagen direkt, det gör vi ibland.
Succé
Lasse Palmqvist vill få populära storfilmer till Finspång så fort som möjligt.
- Men filmbolagen är inte så intresserade, säger han. Många gånger ger de ut väldigt få kopior. När vi får hit filmen har många redan sett den inne i stan.
KB-bio, vars filmer också kommer från Folkets Hus och Parker, är en föreningsverksamhet. Vilka titlar som visas i Finspång avgörs av ett programråd på sex, sju personer.
- KB-film har en stampublik på över hundra personer, det får man kalla succé på en plats som Finspång, säger Lasse Palmqvist.