Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frustrerade småföretagare kräver agerande

De få småföretagare som finns kvar i Hantverksbyn i Rejmyre är frustrerade inför den kommande turistsäsongen. De väntar fortfarande på besked från politiker om en tydlig satsning.

Så här såg det ut för fem månader sedan, en trio småföretagare som krävde besked av kommunen kring Hantverksbyn i Rejmyre. Men någon svar har de inte nåtts av än, konstaerar Annette Lemieszewski , här i  sällskap med Michael Maasing och Stefan Gustafsson.

Så här såg det ut för fem månader sedan, en trio småföretagare som krävde besked av kommunen kring Hantverksbyn i Rejmyre. Men någon svar har de inte nåtts av än, konstaerar Annette Lemieszewski , här i sällskap med Michael Maasing och Stefan Gustafsson.

Foto: Arkivbild: Mikael Grip

Finspång2017-02-22 07:00

– Vi är förlamade och vänder det inte under sommaren ger vi upp här, säger Annette Lemieszewski, som driver kläd- och inredningsbutiken Hemboden, som ligger på hantverksområdet.

Under de senaste åren har antalet företag i Hantverksbyn halverats. Nu finns bara en handfull aktiva hantverkare och butiksägare kvar. En av dem är således Annette Lemieszewski. Redan i höstas lyfte hon och kollegorna i Hantverksbyn frågan hur politikerna tänker sig dess framtid. Med hjälp av byarådet skickades en skrivelse till kommunen där man framför allt påtalade den bristfälliga kommunikationen och efterlyste en kontaktperson från kommunen.

– Men vi har inte hört ett ljud efter det här. Och nu har det gått fem månader. Vi börjar närma oss turistsäsongen och det skulle kunna vara fullt med liv och rörelse. I stället står det tomma lokaler. Om någon tog ansvar för att hyra ut dem skulle attraktionen i området öka jättemycket. Varför inte satsa på ett konstgalleri? Rejmyre skulle kunna bli en fantastisk turistort, säger Annette Lemieszewski.

Kommunalrådet Anders Härnbro (S) blir förvånad när han får höra att småföretagarna inte anser sig ha fått någon information.

– Jag var med på ett möte som anordnas av byarådet och trodde att jag svarat på frågorna som företagarna hade. Men då har det blivit ett missförstånd. Det vore verkligen synd om de ger upp. Nu håller vi på att anställa en person som ska jobbat med utvecklingen i Rejmyre, hålla kontakt med de aktiva i Hantverksbyn och också underlätta för nya som vill etablera sig, säger han.

Löftet från politikerhåll var att tjänsten skulle tillsättas i januari, än är inte rekryteringen klar. Men enligt kommundirektör Anders Axelsson, är den i full gång.

– Kommunen har fått projektpengar från länsstyrelsen på runt 800 000 kronor som täcker en del av kostnaden och resten fylls ut med egen finansiering från kommunen, säger han.

I höstas efterlyste Anders Axelsson själv, i egenskap av vd för för Finspångs förvaltnings- och industrihus AB, FIFA, ett tydligt politikerbeslut kring den ekonomiska satsningen på Hantverksbyn.

Nu tillsätts en ny tjänst, är du nöjd med det?

– Ja, jag är nöjd så här långt. Det visar ett driv och en vilja av närvaro och ett försök att samordna så att Hantverksbyn kan utvecklas och bli något mer.

Hantverksbyn

I början av 2000-talet köpte Finspångs kommun nästan samtliga fastigheter i Hantverksbyn, med syfte att utveckla området för handel, hantverk och kultur. För ungefär tio år sedan togs ägandet över av det kommunala bolaget Finspångs förvaltnings- och industrihus AB (FFIA). Kommunen och FFIA har under åren investerat runt 18 miljoner kronor i Hantverksbyn, pengar som bland annat gått till renovering. Från början fanns ett tiotal företagare verksamma på hantverksområdet. I nuläget är bara fem kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!