Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Franskt och spanskt tredje steg tas bort

Under höstterminen erbjuder inte Bergska skolan studier i spanska och franska steg 3.
- Det är inte omöjligt att det kan bli spanska 3 litet senare på terminen, men inte nu, säger rektor David Wenhov.

FINSPÅNG2006-08-17 06:00
En komvux-elev som studerat spanska tillsammans med gymnasieeleverna (eftersom komvux enligt honom inte erbjuder spanska) i två år, blev väldigt upprörd över beskedet att han inte kunde fortsätta.
Intresset för att läsa spanska har ökat väldigt mycket och väldigt fort, berättar David Wenhov. Däremot har intresset för franska och tyska dalat.
- Spanska har blivit oerhört populärt. Det finns en grupp elever som väldigt gärna vill läsa spanska steg 3. Lärarresurserna räcker inte till och det är ett nationellt problem. Det är inte lätt att styra om snabbt, när ett ämne plötsligt blir populärt.
Komvux-eleven anser att den uteblivna undervisningen är ett svek och jämför med den nystartade mc-profilen på skolan, som Folkbladet nyligen berättade om. Ett tiotal var intresserade av mc-profilen.
Enligt komvux-eleven var det 14 stycken som sökt spanska. Det är slöseri, tycker han.
David Wenhov kan inte säga något om antalet som vill läsa spanska 3.
- Antalet finns inte registrerat, eftersom det var en intresseanmälan som eleverna fick lämna in.
Att ställa spanska mot mc-profil, är en förenkling, anser David Wenhov.
- Vi försöker hela tiden utveckla vårt utbud och erbjuda kurser och profiler som är efterfrågade. Men vi kan inte ge allt, till alla hela tiden. Vi gör ständigt överväganden när det gäller utbudet.

Valfrihet
Jämfört med många andra gymnasieskolor, har Bergska ett stort utbud i förhållande till sin storlek, anser David Wenhov. Men det får också konsekvenser.
- Många skolor har elevgrupper på cirka 30 elever. Vi har många kurser och därmed små elevgrupper. Det betyder också att kostnaden blir högre. Det är viktigt för oss att ha den valfriheten. Men någonstans går det en gräns.
Finns ett stort intresse för ett ämne vill Bergska kunna möta det, enligt David Wenhov. Därför är det inte omöjligt att det kan bli en kurs i spanska 3. Om det finns lärare.
- Just nu håller jag på att organisera nybörjarundervisningen i spanska för 48 elever.
Komvux-eleven påpekar att man ofta hör att elever väljer bort språk.
- Här är det tvärtom. Eleverna vill läsa men får inte. Det är vansinnig prioritering. Internationalisering är viktigt i dagens samhälle. Då borde Bergska inte dra in på språkundervisning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om